reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zotac GeForce 9800 GT Eco - překvapivě dobrá karta

22.1.2010, Petr Štefek, recenze
Zotac GeForce 9800 GT Eco - překvapivě dobrá karta
Dnes se podíváme na grafickou kartu od Zotacu, kterou byste jen těžko považovali za favorita na koupi v segmentu kolem 2 000 Kč. Opak je ale pravdou a ze zdánlivě starého veterána se vylíhl nebezpečný soupeř pro Radeon HD 5670, který si otestujeme později.
Zotac GeForce 9800 GT Eco je velmi sympatický svým opravdu miniaturním a vkusným balením, které jen o pár centimetrů přesahuje celkovou velikost karty.



Kromě obvyklých věcí pro kartu s čipem G92 (DVI, HDCP, PhysX atd.) nás informuje také o tom, že máme tu čest se "zelenou" kartou, která potřebuje podstatně méně energie než standardní verze.



Na zadní straně karty jsou jasně patrné chybějící paměťové čipy, které jsou zde jedině v případě 1GB verze. Ta je na trhu také, ale podstatně si za ní připlatíte. Zajímavostí je chybějící konektor přídavného napájení, který zde u "zelené" karty ani nemá co pohledávat. Nedělejme si ovšem iluze, že by tato karta ve spotřebě porazila nové 40nm čipy AMD a domácí Nvidie.



Karta pracuje na frekvencích 550 MHz pro jádro a 1800 MHz pro paměti GDDR3. To nejsou nijak závratné hodnoty a ani od přetaktování jsem vzhledem k chybějícímu konektoru napájení nečekal žádné zázraky. Výsledky mě ovšem velmi mile překvapily a od té chvíle jsem na celou kartu začal pohlížet jinak. Ze starého ošoupaného veterána byl najednou opět plně bojeschopný produkt. Pro jádro jsem dosáhl na 702 MHz (+152 MHz) a pro paměti také na vynikajících 2.2 GHz (+400 MHz efektivně).



Větrák s pasivem jsou na svou velikost poměrně účinné a tiché, ale samozřejmě po přetaktování je v zátěži již větrák slyšet. Stále se ale nejedná o žádnou turbínu, která by hraní znepříjemňovala. Za toto řešení má u mě Zotac jedničku.



Žádné přihlouplé chladiče ve tvaru kosmické lodi s velkým podílem plastů, ale starý dobrý poctivý placatý pasiv. Karta měla k dispozici dva DVI a TV-out (trošku mi zde chybí HDMI místo TV-out, ale karta není primárně určena pro HTPC).
reklama