reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Recreated ZX Spectrum přichází na trh

7.9.2015, Jan Vítek, aktualita
Recreated ZX Spectrum přichází na trh
Novodobá verze dříve populárního osmibitového počítače, která dostala označení Recreated ZX Spectrum, dnes vstupuje na trh. A nejde jen o kopii starého gumáku, ale o moderní verzi s novou funkčností.
Však původní Sinclair ZX Spectrum přišel na trh v roce 1982 a tehdy ještě nemohl podporovat rozhraní Bluetooth, stejně jako zařízení s Apple iOS, Androidem či počítače s Windows a Mac OS X. Přesně to nové Recreated ZX Spectrum umožňuje, takže je můžeme propojit s různými zařízeními a počítači pomocí Bluetooth nebo USB.





Uvidíme, jak populární bude Recreated ZX Spectrum a zda naváže na svého předchůdce, jejž se celkově prodalo na 5 milionů kusů a Británie mu vděčí za odstartování celého herního průmyslu v zemi, na čemž se tedy ZX Spectrum přinejmenším podílelo. Nyní si tedy můžeme pořídit jeho novodobou kopii, která ale samozřejmě nebude vypadat zcela stejně. Nádech staré školy tu ale rozhodně je.





Novodobé ZX Spectrum má tedy se starým společné celkové rozměry a použití podobných gumových kláves, díky nimž u nás tento počítač získal svou přezdívku. Využívá BASIC (48K i 128K verzi) a dokáže provozovat původní hry. Klávesnici ale můžeme nově pomocí zadního tlačítka přepnout z režimu Spectrum do klasického QWERTY, Bluetooth i USB poslouží k připojení například tabletu, jenž poslouží jako "monitor" a k napájení postačí pouze dvě baterie typu AA. V případě, že použijeme dobíjecí, začnou se po připojení USB napájení automaticky dobíjet. Na rozdíl pak od původního Spectra nebudeme muset na nahrávání her či programů do paměti čekat a chodit kolem počítače po špičkách.


K provozu nového Spectra tak potřebujeme mobilní zařízení a příslušnou aplikaci, nebo webovou aplikaci na svém počítači. A o tom to je. Samotné Recreated ZX Spectrum slouží v podstatě jen jako ovladač (respektive klávesnice s Bluetooth) a ostatní práci převezme tablet, telefon nebo počítač, pro něž musí být hry či aplikace kompatibilní. Bohužel to tedy není tak, že bychom své nové Spectrum vzali s sebou ke kamarádovi a napojili přímo na monitor nebo televizor pomocí HDMI a mohli hrát. To tedy můžeme také, ale "oklikou" pomocí Chromecast či AirPlay, přičemž stále budeme potřebovat tablet či jiného prostředníka.

Recreated ZX Spectrum ale zahrnuje i podporu a hry, takže nelze říci, že bychom za 99 liber dostali jen bezdrátovou klávesnici. Na druhou stranu, osmibitové emulátory existují již dlouho a jsou zdarma.

Zdroj: Hexus.net

reklama