Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Recyklace PET plastů pomocí mikrovln jako výroba materiálů pro akumulátory

27.4.2020, Milan Šurkala, aktualita
Recyklace PET plastů pomocí mikrovln jako výroba materiálů pro akumulátory
Vědci z Purdue University se snaží pomoci lidstvu k ekologičtější budoucnosti a jednou z cest je i lepší recyklace odpadů, které je pak možné dále využívat. PET plasty tak chtějí využít k výrobě Li-Ion a Na-Ion akumulátorů.
Vývoj nových technologií neutuchá a někdy jde napříč odvětvími. Vědci z Purdue University se např. snaží vyřešit hned dva problémy najednou, recyklaci plastů a výrobu akumulátorů. Přišli totiž na velmi jednoduchý způsob, jak proměnit polyethylentereftalát (PET), až příliš nadbytečný plast např. z lahví, na C8H4Na2O4, který má potenciál se stát jedním z materiálů pro výrobu anod u lithiových a sodíkových akumulátorů v budoucnosti. Ty se dnes obvykle vyrábějí ze směsi grafitu a mědi. Recyklace PET plastů pomocí mikrovln nicméně není nic až tak nového, spíše se jen našlo nové využití.
 
Disodiumteraphthalate
 
Na drť z PET se jen nechají působit mikrovlny s výkonem na úrovni domácích mikrovlnek po dobu dvou minut a vzniknou jakési útvary ve tvaru květů z výše uvedeného materiálu. Vědci pomocí rentgenů a spektroskopie prokázali vynikající čistotu vzorků. Výhodou takového procesu by bylo to, že bychom se jednak zbavili nadbytečného odpadu, a to ještě velmi jednoduchou formou, tak bychom zároveň vyrobili materiál pro akumulátory.
 
Především se hovoří o sodíkových akumulátorech, které mají dle vědců velmi dobrý potenciál pro nasazení do průmyslu, např. jako velké vyrovnávací akumulátory pro obnovitelné zdroje, které by byly ekologičtější než ty dnešní a mohly by tak vést k energetice, která by byla opravdu čistější než ta dnešní. Akumulátory dneška jsou totiž stále ekologickou pohromou.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.