reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Red Dragon na Mars nepoletí, SpaceX má jiný koncept

20.7.2017, Jan Vítek, aktualita
Red Dragon na Mars nepoletí, SpaceX má jiný koncept
V posledních týdnech se objevily fámy, že SpaceX už nehodlá na Mars vyslat loď Dragon bez lidské posádky. Mělo jít o Red Dragon, který by byl s to přistát na Marsu sám s pomocí motorů a prokázat, že to poté půjde i s posádkou. 
Společnost SpaceX původně plánovala, že vyšle k Marsu loď Red Dragon, speciálně upravený Dragon 2, který byl původně vyvinut pro přistávání s lidskou posádkou na Zemi. Stát se tak mělo už v roce 2018 nebo alespoň v roce 2020. Už dříve také SpaceX podepsala dohodu s NASA o tom, že bude moci využít know-how této vesmírné agentury a také bude moci získat přístup k její síti zajišťující komunikaci se zařízeními vyslanými do hlubokého vesmíru. 
 
 
V úterý se však konalo slyšení ohledně budoucnosti planetárních vědeckých misí agentury NASA, v němž se reprezentant Floridy Bill Posey optal, co NASA dělá na podporu soukromých vesmírných programů, které se týkají právě planet. Jim Green, který má tuto oblast v NASA na starosti, zmínil několik plánů ohledně Měsíce a asteroidů, ale kupodivu vůbec nezmínil misi Red Dragonu. 
 
Proto se poté obrátili lidé s dotazy na mluvčího firmy SpaceX, co k tomu má říci a ten jim neposkytl žádnou odpověď. Už ve středu se ale objevil sám Elon Musk na International Space Station Research and Development Conference, který uvedl, že to bylo těžké rozhodnutí, ale že SpaceX už opravdu neplánuje vyslat automaticky řízenou loď Red Dragon na Mars, čímž je v podstatě ohrožen celý tento koncept. 
 
V roce 2014 přitom Musk mluvil o tom, že právě Dragon 2 ukazuje ostatním, jak by měla vesmírná loď 21. století přistávat, čili ne s pomocí padáku a do vody, ale s využitím trysek a na vlastní nohy. K tomu se odkazoval právě včera, kdy uvedl, že byly časy, kdy si myslel, že koncept přistání na Marsu s využitím tepelného štítu a bočních trysek je ten správný. Nyní si je ale v podstatě jistý, že to tak není. 
 
Důvodem je dle Muska především to, že tento způsob by byl extrémně náročný na to, aby se zajistila dostatečná spolehlivost pro budoucí astronauty. Musk přitom hned dodal, že jeho společnost už přišla s "mnohem lepším" přístupem, který bude zahrnut do další várky prezentovaných technologií zahrnutých pod Interplanetary Transport System. Tato aktualizovaná verze by mohla být prezentována ke konci září na International Astronautical Conference v australském Adelaide. 
 
Prozatím nám Musk prozradil, že nový způsob bude mnohem levnější a také půjde o trošku menší zařízení. Uvidíme tak, o co nakonec půjde a zda Musk prostě nevyužije kombinaci již vyzkoušených technologií, mezi něž patří především padáky a také reaktivní pohon v různých podobách, třeba na "nebeském jeřábu", s jehož pomocí přistálo vozítko Curiosity americké NASA. Uvidíme. 
 
reklama