reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

"Rentgenové" zařízení identifikuje lidi přes zeď

25.12.2015, Jan Pánek, aktualita
"Rentgenové" zařízení identifikuje lidi přes zeď
Vědci z MIT představili nové zařízení, které funguje na principu rádiových vln. Mělo by se jednat o zařízení, které přes zeď dokáže nasnímat člověka. Prodej je naplánován na začátek roku 2017.
Skupina vědců z MIT a z Laboratoří pro umělou inteligenci pracovali na tomto projektu přes dva roky a nyní ho představují světu. Technologie pracuje tak, že paprsek projde zdí a odrazí se od lidského těla, což vytvoří obraz siluety člověka. To umožňuje zjistit, kde v domě se člověk právě nachází.

Zařízení neumožňuje jen určit polohu v domě, ale i pozici, v jaké se člověk zrovna nachází - dá se tak zjistit, jestli je silueta stojící, sedící nebo zda leží. Proto vývojáři plánují využití tohoto přístroje i jako pomocníka pro péči o staré lidi, paprsky zjistí, jestli člověk upadl, a zařízení poté okamžitě informuje příbuzné nebo lékaře, že něco není v pořádku. Staří lidé tak nebudou muset nosit žádné senzory.

Přístroj se dá využít i k identifikaci osob podle siluety. Nasnímá člověka ze všech stran, takže rozezná kompletní siluetu podle komplexního obrázku. To se dá využít jako bezpečnostní zařízení například k odemykání dveří podobně jako otisky prstů.





Přístroj najde své uplatnění i ve filmovém a herním odvětví, ve filmu bude možné bez použití senzorů sledovat pohyb herců za stěnou a v hrách by umožňoval komunikaci hráčů z jedné místnosti do druhé například snímáním pohybu rukou. Dokonce by se při hraní pomocí pohybu těl dala hra i ovládat.

Co se zdravotního hlediska týče, MIT uvádí, že míra radiace není vůbec nebezpečná, je to přibližně 1/10 000 záření, které vydává standardní mobilní telefon.

Přístroj by měl na trh přijít začátkem roku 2017 a předběžná cena se pohybuje mezi 250 a 300 dolary, což je v českých korunách mezi 6200 a 7400 Kč bez DPH. Otázkou však zůstává, jestli skutečně v domech budoucnosti potřebujeme vidět skrz zdi.

Zdroj: pcworld.com
reklama