reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Rentgenový NASA IXPE začal pracovat, zaměřil se na pozůstatek supernovy

14.1.2022, Jan Vítek, aktualita
Rentgenový NASA IXPE začal pracovat, zaměřil se na pozůstatek supernovy
Společnost SpaceX nedávno dopravila na oběžnou dráhu Země zařízení Imaging X-ray Polarimetry Explorer (IXPE) americké NASA, které je určeno ke sledování vesmíru v rentgenovém spektru a s ohledem na polarizaci.
Imaging X-ray Polarimetry Explorer (IXPE) byl v prosinci vynesen na rovníkovou oběžnou dráhu ve výšce cca 600 kilometrů, na níž by ji neměly rušit Van Allenovy radiační pásy, které nad Jižní Amerikou jinak dosahují až do výšky pouhých 200 kilometrů. Jak totiž dobře víme, IXPE je určen pro sledování vysoce energetických objektů vesmíru, které jsou vidět v rentgenovém spektru. Studovat se tu bude konkrétně polarizace tohoto rentgenového záření, která může o svých zdrojích leccos prozradit. 
 
 
IXPE startoval na raketě Falcon 9 dne 9. prosince, plně rozložen byl už 15. prosince a další tři týdny byly využity k testům manévrovatelnosti a nastavení samotné optiky a obecně přístrojové výbavy. Během toho byly pro kalibraci využity dva objekty a sice 1ES 1959+650, galaxie s aktivním jádrem, z nějž černá díra vysílá od svých pólů dva silné proudy hmoty a pak to byl pulsar SMC X-1. Jde o dva velice silné zdroje rentgenového záření, které byly využity pro kalibraci optiky. 
 
pozůstatek supernovy Cassiopeia A
 
Pak už se IXPE zaměřil na svůj první opravdový cíl a předmět svého výzkumu, pozůstatky exploze supernovy Cassiopeia A, která byla sledována teprve před 350 lety. IXPE se zaměřil pochopitelně na polarizaci přicházejícího rentgenového záření, což je jediný způsob, jakým je možné určit strukturu magnetických polí, která akcelerují pohyb částic až blízko k rychlosti světla. Cassiopeia A tak díky IXPE může posloužit jako cca 11 tisíc sv. let vzdálená laboratoř extrémních fyzických jevů. 
 
IXPE bude nyní sledovat Cassiopeiu A možná až do konce ledna, neboť nějaký čas zabere, než dokáže odhalit polarizaci přicházejícího záření, což ovlivňuje především šum v pozadí.
 
Zdroj: NASA 


reklama