reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Robot pomáhá při přípravě burgerů

10.3.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Robot pomáhá při přípravě burgerů
Roboti mohou být i šikovní pomocníci kuchaře. Společnost Miso Robotics vytvořila robota, který pomáhá při přípravě burgerů. Aby ušetřil lidskému zaměstnanci čas, stará se o smažení a obracení masa.
Roboti mohou pomáhat lidem v mnoha oblastech. Stroje najdou své uplatnění při operacích, na které už člověk nestačí, jako jsou různé záchranné akce. Vědci se ale zaměřují i na vývoj robotů pro obyčejnější obory. Proč by chytrý robot nemohl pomáhat třeba v kuchyni? V rychlých občerstveních je třeba připravit velkou spoustu jídla za co nejkratší dobu. Úkoly při přípravě nejsou většinou příliš složité, takže robot by s nimi neměl mít problém. To si myslí i tvůrci robota Flippy, který je asistentem v kuchyni a pomáhá při smažení a obracení masa na nejrůznější burgery.

Robot Flippy si už dokonce zažil i svůj první den v práci. V rychlém občerstvení pomáhá obracet maso a následně ho umisťuje na housky. Svou činností spolupracuje s lidským pracovníkem, který se může věnovat sestavování dalších částí burgeru, o maso se postará robot. Robot připravoval občerstvení v restauraci CaliBurger v Pasadeně v Kalifornii.


Robota vyvinula společnost Miso Robotics ve spolupráci s vlastníkem CaliBurger, s Cali Group. Miso Robotics se zaměřuje na vývoj robotických asistentů do kuchyně. Robot Flippy využívá kamery a senzory, má také schopnost strojového učení, takže se sám zorientuje v kuchyni. Kromě toho, že s pomocí své speciální paže otáčí maso při smažení, kontroluje také teplotu jídla a sleduje i čas. Dokáže tedy určit, kdy bude maso hotové. Poté může upozornil lidského kuchaře, aby včas připravil další složky pokrmu, jako je sýr či omáčky.

Robot se v průběhu času neustále učí ze svých zkušeností. Podle výkonného ředitele Miso Robotics Davida Zita by nakonec mohl robot být schopný pomoct i s dalšími činnostmi v kuchyni, jako je smažení kuřete či krájení potravin. Společnost Miso Robotics zveřejnila i video, ve kterém robot své schopnosti předvádí.

Robot je určen k tomu, aby pracoval po boku člověka, nemělo by tedy dojít k úplnému nahrazení lidských zaměstnanců. Nyní je Flippy ve své zkušební době, v následujících dvou letech by se však měl objevit na dalších padesáti místech v CaliBurger. Podle tvůrců by se tak lidé pracující v občerstvení mohli věnovat jiným úkolům, například komunikaci se zákazníky.

Zdroj: engadget.com

reklama