reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Robotí chobotnice se dokáže sama pohybovat ve vodě

16.8.2016, Jan Vítek, aktualita
Robotí chobotnice se dokáže sama pohybovat ve vodě
Na světě je první prototyp vodního robota, který se inspiroval v živočišné říši, a to konkrétně u chobotnic. Snaží se napodobit především jejich schopnost pohybovat se pod vodou, ale také uchopovat a manipulovat s věcmi.
Jak známo, chobotnice jsou mimořádně inteligentní tvorové, ale nejen proto se hodí jako vzor pro tvorbu nové třídy podvodních robotů, přičemž mluvíme o tzv. soft robotics. Jde o roboty s měkkým tělem, což je dle toho, co nám robotika do této doby předkládala, do jisté míry protimluv. Ale právě proto jde také o zajímavou oblast robotiky, o jejíž rozvoj se nyní snaží v BioRobotics Institute (Scuola Superiore Sant'Anna, Pisa). Italským prototypem se stal "octo-bot", čili robot s osmi chapadly, který však sám zatím není zcela "měkký". To platí pouze pro jeho chapadla vycházející z jinak pevné kovové konstrukce.


Vytvořený octo-bot je výsledek programu, který začal už v roce 2009 a jeho cílem právě bylo vytvořit robotickou kopii chobotnice. Prototyp byl již letos otestován v moři u Itálie, aby mohl být pořádně vyzkoušen také jeho pohon. I ten imituje chobotnici tím, že nasává okolní vodu a rychle ji vypouští, takže využívá primitivní reaktivní pohon v součinnosti s osmi chapadly, které šplhají po mořském dnu. Tato chapadla se dokáží ohnout v jakémkoliv směru, umí se obtočit kolem objektů a také je uchopit.

Tajemstvím tohoto robota jsou tak především jeho chapadla využívající umělé svalstvo, pro jejichž vytvoření Italové využili více přístupů. Jeden z nich počítá s elektroaktivními polymery, které mění svůj tvar přivedením elektrické energie. Pak se zkouší také duté chapadlo rozdělené na komůrky naplněné speciálním granulátem, z nichž se pak cíleně vysává vzduch, čímž se chapadlo ohýbá. Dle profesorky Celilie Laschi jsou však nejslibnější speciální slitiny s tvarovou pamětí, které se umí po zahřátí vrátit do původního tvaru, ovšem prototyp stále využívá jistá lanka uzavřená v silikonovém obalu.

Když se podíváte na přiložené video, tak je vidět, že octo-bot má do ladného pohybu opravdové chobotnice ještě velice daleko a zatím předvádí spíše trhavé pohyby. Pokud se ale vědcům podaří vyrobit octo-bota, s nímž už budou víceméně spokojeni, pak k čemu by mohl být využitý? V souvislosti s roboty vybavenými měkkými částmi se mluví o medicíně, průzkumu vesmíru a o prozkoumávání či práci v místech, která jsou pro lidi či klasické roboty nebezpečná či těžko přístupná, což mohou být především podzemní prostory. Ve vzdálenější budoucnosti by takoví roboti mohli pomoci i třeba s výstavbou podvodních měst.

Zdroj: The Verge

reklama