reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Robotický brouk využívá k pohybu katalytické spalování methanolu

22.8.2020, Kateřina Hoferková, aktualita
Robotický brouk využívá k pohybu katalytické spalování methanolu
Robotický brouk vyvíjený na americké univerzitě je inspirovaný přírodou a i díky svým malým rozměrům může v budoucnu najít uplatnění v široké škále aplikací. Ke svému pohybu využívá katalytické spalování methanolu.
Výzkumný tým z Univerzity Jižní Kalifornie v USA představil svého autonomního robota, který je inspirován živočichy z přírody. Drobný robot nazvaný RoBeetle totiž svým vzhledem a velikostí připomíná brouka, měří 15 milimetrů a váží jen 88 miligramů.
 
RoBeetle se dokáže pohybovat po dobu delší než dvě hodiny a není vybaven baterií, pohon jeho malých nohou využívá chemický princip - katalytické spalování kapalného methanolu. Právě to, že robot nepotřebuje být vybaven baterií, umožní výzkumníkům udržet rozměry umělého brouka co nejmenší a zároveň nejsou nuceni ho připojit na externí zdroj energie. 
 
 
Umělý sval robota je vyroben ze slitiny niklu a titanu. Materiál se vlivem teploty smršťuje a roztahuje, pro tento účel je drát potažen platinou a při katalytické spalovací reakci s methanolem vzniká požadované teplo. Periodická změna teploty pak způsobí, že se robotický brouk posouvá o malé kroky kupředu. Výzkumníci jeho chůzi testovali v různých prostředích a podmínkách, jak je možné vidět ve videu.
 
Výhodou robota je to, že dokáže unést užitečnou zátěž, která je až 2,6krát těžší, než je hmotnost jeho umělého těla. RoBeetle by i díky svým drobným rozměrům mohl najít uplatnění v prostředích, kam by se lidé jinak nedostali. Umělý brouk ale ještě před praktickým nasazením vyžaduje spoustu vylepšení, v současné době se dokáže pohybovat pouze vpřed a pokud  začne svou chůzi, pokračuje až do doby, než mu dojde palivo. 
 
Zdroj: engadget.com


reklama