reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
Diskuze k článku: Rodina čipových sad nForce5
3.8.2006, Petr Mareš, článek
Čipové sady nForce jsou známy pro svůj výkon a možnosti přetaktování, ale poslední dobou se dostávají do centra zájmu z jiného důvodu. U nForce4 se totiž objevily problémy se SATA řadičem. Pokaženou reputaci snad napraví 5. generace rodiny nForce. Pojďme se tedy na vlastnosti těchto nových modelů podívat.
J@mezs | 26.8.20063:00
Zajímalo by mě jestli se setkal někdo se stejný problémem jako já. Předesílám, že ten to problém jsem viděl na deskách s nF5 od růných výrobců ­(konkrétně MSI a Gigabyte­). Byl jse velice překvapen, že i když deska má jen 1x PATA port, ve windows ­(XP Pro SP2­) ­- ve správci zařízení jsou stále 2 PATA porty standardně na IRQ 14,15 jako obvykle. Problém je v tom, že pokud PC nainstalujete v režimu standardní PC, nebo PC s rozhraním ACPI, právě druhý PATA ­(sekundární kanál­) je ­"automaticky­" přiřazen na IRQ 15, na kterém ovšem jsou již jsou jiná zařízení integrovaná na desce. Poté samozřejmě zařízení hlásí konflik, že nemá volné IRQ. Z prvu jsem si myslel, že je to dáno typem instalace a PC šlo do nové instalace režimu jednoprocesorový ACPI. Problém konfliktu sice zmizel ­(dáno tím, že poté má PC ve windows virtuální IRQ­), ale sekundární port řadiče zůstal. Nedokážu si to vysvětlit. V čem by mohl být problém? Špatný referenční BIOS nVidie? ­"Dementnost­" woken nadetekovat jen primární kanál IDE ředače? ­(toto není moc pravděpodobné ­- NB mají běžně jeden kanál jak fyzicky tak ve správci zařízení­). Kdyby to byl případ jen třeba GB, tak si řeknu, chyba v BIOSu, ale stjný ­"problém­" mělo i MSI a to navíc desky měly rozdílný chipset ­(GB ­- 550, MSI ­- 570­). Pokud víte v čem je problém dejte vědět. Nebo aspoň napište jak jsou na tom jiní výrobci Asus atp. a jaký máte typ instalace.
Odpovědět0  0
Anunnaki_Nibiru | 29.8.200616:07
Ahoj, mno predpokladal bych:
1­) spatny BIOS radice=chipsetu=desky, ktery na venek prezentuje dva radice i kdyz je fyzicky pritomen jen jeden
2­) spaty ovladac od NVIDIA, urcite ne spatny ovladac od MS, jelikoz ja sam kdyz si jeden ze dvou radicu vypnu, tak ve Windowsu skutecne zmizi. To sa tyce i externich radicu na PCI. Takze v referencnich ovladacich Widnowsu a samotnem Windowsu bych tenhle problem skutecne nehledal ­(tedy WinXP SP2 a novejsi u 9x bych se tomu nedivil diky uplne jine sprave HW­) jelikoz neni tam mozne nainstalovat a provozovat ovaldac k zarizeni, ktere neodpovida na detekci­/komunikaci, coz v tomto pripade dela BIOS radice ­(soucast BIOSU zakladni desky­).
Odpovědět0  0
Anunnaki_Nibiru | 29.8.200616:08
Ahoj, mno predpokladal bych:
1­) spatny BIOS radice=chipsetu=desky, ktery na venek prezentuje dva radice i kdyz je fyzicky pritomen jen jeden
2­) spaty ovladac od NVIDIA, urcite ne spatny ovladac od MS, jelikoz ja sam kdyz si jeden ze dvou radicu vypnu, tak ve Windowsu skutecne zmizi. To sa tyce i externich radicu na PCI. Takze v referencnich ovladacich Widnowsu a samotnem Windowsu bych tenhle problem skutecne nehledal ­(tedy WinXP SP2 a novejsi u 9x bych se tomu nedivil diky uplne jine sprave HW­) jelikoz neni tam mozne nainstalovat a provozovat ovaldac k zarizeni, ktere neodpovida na detekci­/komunikaci, coz v tomto pripade dela BIOS radice ­(soucast BIOSU zakladni desky­).
Odpovědět0  0
J@mezs | 29.8.200616:31
No prave me to taky pripada jako, ze nVidia vydala ­"spatny­" referencni BIOS a ostatni vyrobci si jej ­"upravily­" k obrazu svemu, ale problem 2 ATA portu stale zustava. Jak jiz jsem psal, zajimalo by me jek to maji jine desky ­(jini vyrobci nez GB a MSI­). Takze pokud nekdo mate neco jineho ­(Abit,Asus,DFI, atd.­) Napiste mi sem zda­-li mate 1 radic PATA ve spravci zarizeni, nebo dva, pripadne pripiste jaky mate chipset. Dik ;)
Odpovědět0  0
J@mezs | 30.8.200616:06
Tak ještě dodatek, když je PC jak jednoprocesorový s ACPI Sekundární kamál tam je, ale už nežere IRQ má tam jen paměťové adresy.
Odpovědět0  0
Ritchie83 (34) | 4.8.20060:16
K čemu mi je softwarový RAID 0, 1, 5 ­(ani se nezmiňujíc o nepoužitelném 0+1­) od nVidie, když mohu mít mnohem lepší softwarová řešení? To samé se týká QoS atp. Místo kvalitního a vyladěného chipsetu přidáme kupu zbytečného software, však ono si to kupce najde. :­-/
Odpovědět0  0
Viktor X (1) | 7.8.200616:25
Sem s ním! Teda pokud máš něco pro Wokenáře. Ať se to klidně plazí, ale ať je to čistě softwarové, přežije to úmrtí bordu s tím, že to půjde nainstalovat na jinou mašinu ­(teda nezávisle na HW driverech­), nemluvím o disku C: .
Odpovědět0  0
Anunnaki_Nibiru | 3.8.200619:23
Cekal jsem ze novy chipset od NVIDIE bude jiz konecne vporadku a budu moci upgradovat. Zatim porad nic. Je to doslova jen prejmenovany chipset Nforce4 + lehky lifting.
1­) opet se prehriva ­(nestabilita­/chybovost dat­)
2­) porad nezvladnuty SATA II radic.
Nevidim jediny duvod jit do takove nejistoty hlavne pokud planuji pouzivat RAID5 ­(3x80GB­) protoze spracovavam video, kde potrebuji stabilni chipset bez chybovosti pri prenosech a dobrou funkcnost SATA II radice s HW RAID5 primo na HT a ne pres PCI. SLI jiz dnes vyznam nema, snad jedine pri pouziti AA ale jen blazen bude pouzivat 1024x768 a AA kdyz daleko lepsich vykonostnich vysledku ­(obrazove se to neda srovnat­) dosahne pri vyssim rozliseni 1920x1080 HDVI ­(moderni 22­-24­" LCD monitory a plasmy­) nebo klasika 1600 x 1200 LCD monitor 20­"). Jinak je SLI 5% narust za tu cenu, hlucnost a spotrebu dekuji ale nemusim.

Takze budu cekat az na trhu budou desky s VIA K8T900 nebo nejaky ATI chipset, kde problemy s SATAII nejsou.

BTW: PATA nemuseji davat vubec, radeji takovou malou redukci z PATA na SATA ...kde lze pripojit i PATA DVD mechaniku. Stoji to tusim do 250KC vcetne DPH.
Odpovědět0  0
x | 3.8.200622:49
Asi záleží dost na BIOSu, ale s touhle malou redukcí mi stejně mechanika na SATA nechodí. Sekne se to při její detekci. Disky jsou OK
Odpovědět0  0
mr.zizu (2) | 4.8.200611:47
Neni na zpracování videa lepší Intel? Samozřejmě, že můžeš zůstat u AMD, ale asi by to chtělo, jak řikáš, počkat na lepší stabilnější čipset.
Odpovědět0  0
Anunnai | 29.8.200615:59
Ono tezko rict, ono zase nechci do toho cpat neskutecne penize a ted po slevneni A64 X2 nevim skutecne zda a jak velky je rozdil se srovnatelnym IConroe dualcore v cene kolem 5000KC. A hlavne kdyz pocitam ze vydanim Windws Vista koncem roku se opet propadnou ceny HW a take AMD vyda minimalne stejne rychly novy CPU. Ono vlastne jak A64 tak IConroe je vlastne jen vylepseny P3, kdezto Conroe je o 3 roky novejsi procesor tak se neni cemu divit, nicmene veschno v nem je jen predpokladany a jediny smer vyvoje jak zefektivnit architekturu Intel P3, a staci tedy lehky lifting u AMD a mame konkurenci k Conroe, takze skutecne ted nejsem si jist, za 5000KC co muzu koupit lepsiho. Jednoznacne ale budu zsa par mesicu provozovat WINDOWS VISTA 64bit na DUAL CORE, kdezto testy CONROE pri DUALCORE a 64bit jeste snad nikdo nedelal a pro video to bude velice dulezite. Jednoznacne zatim zustava cekat do 02.2008 na:
1­) vydani Windows Vista 64bit
2­) vydani noveho­/modernizovaneho K8 CPU od AMD ­(konecne po 3letech­)
3­) vydani schopneho stabilneho moderniho chipsetu ­(AtiAmd nebo Via­) bohuzel Nvidii uz v tomhle nemuzu verit, svoje jsem si uzil pri skladani stovek pocitacu a reseni naslednych potizi ve spojitosti s Nvidia3,4 a ted koukam stejne i Nvidia5. Dekuji ale tohle nemusim.
Odpovědět0  0
rrastikrrastik | 3.8.200610:24
Vysvetlenie toho radiu5 je trosku zjednodusene. Data a zaroven kontrolne sucty su rozvrstvene rovnomerne po vsetkych diskoch.
A co sa tyka technologie NVIDIA FirstPacket™ technology, osobne si myslim, ze je totalne zbytocna. Je to vlastne QOS tykajuci sa latencie, ale ak QOS nepodporuje vas router, tak je to zbytocne­(iba ak by ste boli pripojeny na internet uplne sam­-vtedy by to zmysel snad malo­). Pre pripadnych ­"rypalov­" dopredu upozornujem,aby tu nemiesali pojmy ako HTB ktore spadaju do traffic shapingu a nie QOS, co je na diskusnych forach neskutocne rozsireny omyl.
Odpovědět0  0
Petr Mareš (45) | 3.8.200610:35
z článku: ... O ukládání dat a parity se dělí disky stejným dílem ... a je to zřejmé i z obrázku.

S technologii FirstPacket máte pravdu, že její působnost končí hned za síťovou kartou, co se děje dál, tato technologie neovlivní.
Odpovědět0  0
Anunnaki_Nibiru | 3.8.200619:08
Nejak jsem mnel pocit z clanku kde pisete o RAID5 ze dochazi k spomaleni.... to je samozrejmne nepravda, pri pouziti 3 disku v rezimu RAID5 je rychlost 2x vetsi, kapacita 2x vetsi a jistotota ze neprijdete v pripade poruchy disku o data je take 2x vetsi, protoze na to aby skutecno doslo ke strate dat by musely odejit najednou 2 disky coz je hodne mala sance. Co se tyce rychlosti ta je presne do puntiku 2x vetsi, protoze o deleni dat na jednotlive disky a vypocet crc se stara HW a dela na HW urovni synchronne ja data tecou. Proto tam zadna rezie vykon neznizuje, protoze zadna neni ­(pokud se ale nerovna o SW rezeni to je pak nanic­).
Odpovědět0  0
Petr Mareš (45) | 3.8.200622:28
U RAID 5 ­(tři disky­) je výkon při čtení je přibližně stejný jako u RAID 0 ­(dva disky­), ale jak píšu, zápis do RAID 5 není tak rychlý. U sekvenčního zápisu opravdu závisí hlavně na kvalitě řadiče, ale i tak se výkon při čtení a zápisu nedá srovnávat. Například tento za 9000Kč: http:­/­/www.highpoint­-tech.com­/USA­/rr2320.htm odkaz Perfomance report a dozvíte se, že výkon při sekvenčním zápisu je asi o třetinu horší než při čtení. Nejhorší výkon podává pole, pokud je prováděno velké množství malých zápisů. Musí se totiž přečíst vždy celý stripe a aby mohla být spočítána nová parita a následně vše zase zapsat. Pole RAID 5 hodí na aplikace, které více čtou než zapisují.
Odpovědět0  0
Anunnaki_Nibiru | 1.10.20066:00
Ano, HW RAID5 bude mit jiste vetsi rezii jako HW RAID0, zalezi ale na tom jak hodne se to projevy ve vykonu ale porad jak pisete bude o hodny kus rychlejsi jak normalni disk bez RAIDu. A zaroven ziskame velmi velkou jistotu a bezpecnost dat, protoze pravdepodobnost ze najednou odejdou 2disky z 3 je velice mala. Muzete prosim provest nejake testy SATA RAID5 u NFORCE, VIA a pak nejakeho levneho full HW radice a pak treba profi HW radice s integrovanou 256MB cache ? Jen ciste pro zajimavost jak moc se budou vysledky lisit a zda je v NFORCE skutecne HW radic ­(a jako moc je to HW a ne SW­) :­) Dekuji.
Odpovědět0  0
Styryx (39) | 7.8.200611:15
Nejsem si jist, nehledal jsem to, ale vzhledem k ceně chipsetů bych tak čekal, že jde o SW raid... tj. režie tam zřejmě bude, a v případě RAID 5 asi poměrně významná.
Odpovědět0  0
BurnerTom (43) | 3.8.20069:17
Kúpil som dosku MIS K9N Neo s nForce 550 a k tomu disk Maxtor DiamondMAx 10 6V205F0 a aby ten disk bol schopný pracovať som ho musel prepnúť z sata300 na 150 a dokonca vypnúť NCQ, lebo inak mrzol počítač! Po týchto úkonoch ide PC OK. Takže je to stále dojebané!
Odpovědět0  0
tow | 3.8.20069:56
Podle meho nazoru ma 550 starsi verzi radice ­(ma 4 SATA a 2 PATA kanaly­). Novy radic maji az 570 a vyse ­(6 SATA a 1 PATA kanal)
Odpovědět0  0
TOW | 3.8.200610:02
Eh, preklep, 550 ma jeden PATA kanal
Odpovědět0  0
mT3 | 3.8.200610:14
A kde jsi prosimte koupil desku s Nforce 5 chipsetem dyt ja je nikde nemuzu najit v zadnym online shopu je nemaji...
Odpovědět0  0
mT3 | 3.8.200610:20
aha uz jsem je nasel ale vsechno jsou to jen varianty pro AMD ani jedna pro intel z tohodle clanku jsem pochopil ze maji byt i pro intel procesory ale nemuzu zadnou takovou najit...
Odpovědět0  0
Petr Mareš (45) | 3.8.200610:26
nForce5 pro Intel byla uvedena později nežli pro AMD, desky ještě nejsou na trhu
Odpovědět0  0
amoondre (88) | 3.8.200610:20
staci si iba vybrat ;­-­)

[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Odpovědět0  0
mech13 (422) | 3.8.20068:37
"Teaming najde využití jedině v serverech. Obyčejný počítač dokáže jen stěží využít potenciál jediné gigabitové síťovky.­" ­- mezi dvema NB s gigovou sitovkou sem videl nejvic 25% z 1Gb ­(5.4k disky­), takze ani u poradnych desktopovych disku ­(treba raptory­) bych nerekl ze se dostanou nad pulku... aniz by to bylo krmeny poradnema SCSI diskama tak teaming nema cenu. jinak pekny prehled:­) diky
Odpovědět0  0
Petr Mareš (45) | 3.8.20068:58
S dnešního průměrného disku dostanete průměrně 60MB­/s při čtení. Takže by měl stačit RAID 0 či dva disky bez pole.
Odpovědět0  0
Paxan_cz | 3.8.200618:26
nevim co znamena prumernost, ale ja vytahnu prumerne 20­-25MB­/s, max mam 40­-45MB, mam 160GB Maxtor Diamond 10 nebo nejak tak.
Odpovědět0  0
Anunnaki_Nibiru | 3.8.200618:58
Zrejmne nemas neco vporadku:
1­) fragmentace disku ­(formatni ho a a cistej disk neco skopiruj­) z jineho disku ­(OS nesmu byt ai na jednom z nich­)
2­) problem s radicem­/ovladacem­/biosem
3­) chybovost pri prenosu ­(opakovani=snizeni prenosu­) skontroluj stav pres SMART disku
Odpovědět0  0
Petr Mareš (45) | 3.8.200622:34
za průmerný disk jsem vzal 250 GB, tady je půl roku starý test ­- https:­/­/www.svethardware.cz­/art_doc­-393C00667D341EF0C12570C80052109C.html
Odpovědět0  0
Paxan_cz | 4.8.20069:11
njn, ale kdo ma taky 250GB disk z okoli skoro nikdo vsichni vetsinou do 200GB nebo maji 2xHDD, tak bych ubral tak na 50­-55, osobne mam nyni v kompu 160+60GB, ale 60GB budu davat bud brachovi nebo bratrankum.
Odpovědět0  0
happymaster23 | 5.8.20060:20
nvidia mě vážně dojímá svým trapným řešením jménem Teaming... Jak bylo řečeno, desktopový počítač je rád že využije 1GB síťovku... Už vidim jak se hromadně do serverů montují desky s nForce 5 kvůli oné sqělé technologii, ještě by tam nVdia mohla prosadit SLI, pro lepší grafickou akcelereaci textové konzole. Navic v serveru integrovaná síťovka od nVidie, LOL... CISCO hadra, nVidia mu teď vážně pořádně naprášila... Myslím že čerstvě schválnená technologie 802.33an ­(jestli se nepletu­), která umožní na metalice 10Gb­/s má taky myslím už odzvoněno...
Odpovědět0  0
Miko | 3.8.20068:29
to mě štve, nutnost připravit se při upgradu o jeden z disků nakrkne :­( I dvě CD­/DVD mechaniky se někdy hodí přesouvá­-li člověk kvanta dat, ale to se dá bez potíží skousnout.
Odpovědět0  0
Petr Mareš (45) | 3.8.20068:47
Bohužel, nové chipsety podporují většinou jen jeden PATA kanál = 2 zařízení. Mě spíše vadí neschopnost výrobů CD,DVD,... mechanik, kteří nejsou schopni po několika letech nabídnout mechaniky se SATA portem za rozumnou cenu.

Pokud potřebujete více PATA portů, můžete si pořídit řadič do PCI v ceně několika stokorun.
Odpovědět0  0
Hnizdo (441) | 3.8.200610:59
Problem s externimi pata radici je ten ze bud atapi neumi vubec nebo blbe a jsou pro opticke mechaniky nepouzitelne.
Odpovědět0  0
Fikus Kukis (136) | 3.8.20068:51
To fakt nas..e, ale stále lepšie ako nové Intel 965, tie nemajú žiadny PATA. Je síce pekné, že výrobcovia sa chcú zbaviť zastaralých vecí, ale tak nejak by mali pozerať na to, koľko DVD vypalovačiek na SATA existuje­(asi 3 a všetky s cenou nad 3000­). Našťastie výrobcovia MB môžu pridať ďalší radič.
Odpovědět0  0
Palec123 (12) | 3.8.200610:09
Radic lze pridat, ovsem ma to podle me vice proti nez pro. A pokud zakladni desky budou upne bez IDE koktoru, tak je zadelano na problemy.
Pokud pominu dalsi poplatek k desce, tak musime taky vymyslet kam umistit tento radic. Vetsina desek ma 3 PCI sloty ovsem pouzitelne jsou maximalne dva a v pripade zapojeni dvou grafickych karet se to omezi maximalne na jeden. A kam pak tento radic zapojit, kdyz vezmeme v potaz jeste zvukovou kartu, pripadne TV ci LAN...

(pokud namitnete, ze treba zvukovovy chip je jiz integrovan v desce, muzu jen rict, ze pochybuji, ze clovek ktery bude mit SLI se spokoji s ­"nekvalitnim­" integrovanym resenim­)

V tom bude obrovsky problem. Takze SATA mechaniky by na sebe nemeli nechat dlouho cekat..
Odpovědět0  0
Miko | 3.8.200614:10
to je přesně popis mého problému, sice plánuji MSI K­(x­)N deluxe, protože tam je Audigi integrované, ale stejně... mám 2 tv karty a plánuji wifi kartu :­( Nemluvě o tom, že se karty ­"musí snést­" v určité kombinaci slotů. Další pata řadič je něco, co prostě neskousnu.
Odpovědět0  0
Bobek | 3.8.200611:24
Není to tak hrozné. Pro SATA lze běžně sehnat Samsung SHW­-163A, jehož cena není zase až tak hrozná ­(rozdíl řekněme 200,­- ve srovnání s klasickými mechanikami­).
Odpovědět0  0
mech13 (422) | 3.8.20068:52
a co tak za par penez prikoupit PATA radic? nemusel by tam ten kanal byt zadne, at uz se konecne objevijo SATA mechaniky
Odpovědět0  0
Plzenak nade vse (21) | 3.8.20063:16
Mam K9N platinum s 570kou ­(ne SLI­) a prijde mi, ze po delsi dobe chodu PC se zacne dost protahovat odezva, pricemz ping je stale OK, avsak na hernim vykonu se to projevi serii lamerstvi a deathstreaku... Po restartu je to zase ok, nemuze to byt technologii FirstPacket a nejakym nedostatkem? Nesetkal se s tim nekdo? Na starym kompu, kde byl stejnej firewall, antivirak, verze winu bylo vse ok...
Odpovědět0  0
jtull | 3.8.20067:07
Pišou, že máš ten firewall vypnout aby to fungovalo, jinak to určitě zpomaluje.Takže nepoužitelné, raději ten firstpacket vypnout. No jo ty fíčury.
Odpovědět0  0
jtull | 3.8.20067:09
...ale to se asi týká jen toho Timingu snad.
Odpovědět0  0
Petr Mareš (45) | 3.8.20068:34
Teaming a FirstPacket fungují i se zapnutým soft. firewallem, pouze nelze použít akceleraci TCP­/IP. V případě online hraní se rozdíl výkonu neprojeví. TCP­/IP akcelerace je spíše určena pro lokální síť, kde jde o větší rychlosti přenosu a gigabajty dat.
Odpovědět0  0
Jack Fuck | 3.8.20067:45
Možná je to prostě tím, že občas zalamíš. Musíš víc trénovat :­-)
Odpovědět0  0
Co ti je potom | 4.8.20069:05
Plzenaku nadevse.Mas pravdu tuto vadu ma N force 4 i N force 5. Ping OK a ve hrach online lamis ja mam to same.Ten co se ti smeje nema asi ani poneti o cem pises ja mam ten samy problem.Vy menil jsem vse hardware jen ne zakladni desku i pak tu za jineho vyrobce a stejny chipset N force 4 a problem ten samy. Mo je holka ma intel a tam se to neprojevuje HMMMM CO NA TO RICT ..........CPU Good a N force Shit. Kupuji si intel kaslu na N force. Opravit to nejde ani v systemu.N force je moc problemovy chiset bohuzel ma AMD smulu.
Odpovědět0  0
zero8324 | 4.8.200617:44
Neboj onedlho tu máme čipovky od AMD ­(ATI sa asi volať nebudu­) a to bude iná káva.
Odpovědět0  0
mad maxII (92) | 7.8.20068:31
Panove doporucuji vyzkouset jet pres PCI sitovku, to zaruci ze pojedete pres ­"jine­" ovladace a melo by to byt OK, investice do 150kc...;­) Pokud ma nekdo to same na nf4 tak jeste vypnout nf firewall...
Odpovědět0  0
Challenger | 14.8.200612:39
Plzeňáku nade vše. Vypni druhý adaptér, nejlépe odeber z HW ve Win a zakaž i BIOS­-u. Protokol TCP­/IP ­- Vlastnosti ­- Upřesnit ­- karta WINS ­"Povolit rozhraní NetBIOS nad protokolem TCP­/IP­". Ještě jedno ­- ověř si teplotu chipsetu ­- senzor měří s chybou kolem 10°C v neprospěch. Zobrazuje nižší. Celé se to hřeje jako ty jejich nevydařené GPU. Spojoval bych to s tímto. Dal jsem tam cool a je to zatím OK. Jinak ti už pomůže jen PCI net­-adaptér.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.