reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Rostoucí flotila satelitů Starlink trápí astronomy, ruší jejich pozorování

9.1.2020, Jan Vítek, aktualita
Rostoucí flotila satelitů Starlink trápí astronomy, ruší jejich pozorování
Elon Musk se aktuálně nemůže těšit z velké obliby mezi astronomy, neboť jeho firma SpaceX začala ve velkých počtech vynášet na oběžnou dráhu satelity Starlink, které jsou tak vidět velice často a znesnadňují pozorování.
Rakety Falcon 9 vynášejí na oběžnou dráhu satelity Starlink kvůli vytvoření nové celoplanetární internetové sítě, přičemž ty přibývají po šedesáti kusech. Proběhly zatím tři starty, takže na orbitě jich krouží na 180, tedy krom těch několika kusů, které už selhaly. To je ovšem teprve nesmělý začátek, neboť SpaceX už má povolení jich do vesmíru vyslat na 12 tisíc a ani to možná nebude stačit. Navíc v tom není sama, neboť svou síť chce vystavět také Amazon, a tak se asi brzy dočkáme doby, kdy budeme na obloze po setmění zcela běžně pozorovat světlé body vypadající jako pohybující se hvězdy. To můžeme v podstatě už dnes, ale je třeba trošku trpělivosti či štěstí, ostatně aktuálně na oběžné dráze pracuje na 2100 aktivních satelitů. 
 
 
Ze společnosti SpaceX se tak během několika měsíců stal světově největší provozovatel satelitů, neboť tolik jako ona jich ve vesmíru žádná jiná společnost či organizace nemá. Umožnily to právě i levné starty znovupoužitelných raket Falcon 9, nicméně je pravda, že k tomu stačily pouhé tři starty Falconu 9. 
 
čáry na kombinovaném snímku oblohy pocházejí od satelitů 
 
Satelity Starlink tak už nyní narušují práci astronomů. Clarae Martínez-Vázquez z CTIO v Chile zveřejnila sérii snímků z pozorování Magellanova mračna, které narušila právě řada těchto satelitů, jež během chvíle prolétly přes sledovanou oblast. Astronomové tak ztratili dle svých odhadů až 20 procent z dat daného pozorování. 
 
SpaceX udává, že Starlink se ale později přesunou na vyšší oběžnou dráhu, odkud již nemají být tak moc viditelné, nicméně jejich řady mají také prudce růst. Firma také sděluje, že upravila povrch svých satelitů tak, aby neodrážel tolik světla od Slunce dolů na zem, jenomže to vše je prostě na její libovůli. Jinak ji vůbec nic nezavazuje k tomu, aby musela vyhovět požadavkům astronomické komunity, která se už tak dost potýká se světelným znečištěním.  
 


reklama