reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Rozhovor: Athlony 64 se budou vyrábět i v Asii

17.11.2004, Eagle , článek
Rozhovor: Athlony 64 se budou vyrábět i v Asii
Minulý týden probleskla Internetem zpráva, že AMD hodlá licensovat výrobu některých procesorů firmě Chartered Semiconductor do nové továrny v Singapuru. Toto je moderní továrna vybavená pro výrobu 90nm transistorů a pracující s 300mm wafery. Později se předpokládá přechod na 65nm. Zeptali jsme se na detaily...
Na mé otázky odpovídal Tomáš Bučina, PR manager AMD pro ČR (... a Slovensko, Maďarsko, Slovinsko, Chorvatsko, Jugoslávii, Bulharsko a Rumunsko), a Cornelia Sonntag, PR manažerka AMD Saxony (tj. v podstatě PR manažerka výroby AMD).

Q1: Ahoj Tomáši. Můžeš nějak potvrdit zprávu, že AMD hodlá přenechat výrobu některých čipů do Singapuru?
A1: AMD uzavřelo dohodu se společností Chartered Semicondutor Manufacturing o výrobě čipů pod licencí, které budou poskytovány jako subdodávky do AMD.

Q2: Co je vůbec cílem tohoto kroku? Zvýšit dodávky úspěšných procesorů na trh? Pokud se dobře pamatuji, drážďanská FAB30 jela již před rokem na 130% plánované kapacity. Proč se taková dohoda tedy neudělala již dříve?
A2: S tím jakého úspěchu dosahují procesory architektury AMD64 a s našimi plány na expanzi, AMD získává další výrobní kapacitu pro doplnění výkonů naší nejmodernější drážďanské továrny. AMD využije další kapacity k uspokojení rostoucí poptávky po počítačích založených na procesorech AMD Athlon(tm) 64 a AMD Opteron(tm).

Q3: Kdo je vůbec Chartered Semiconductor? To jsem nikdy neslyšel... a jistě nejsem jediný.
A3: Chartered Semiconductor Manufacturing je singapurská společnost založená v roce 1987, která se zabývá výrobou mikroprocesorů a integrovaných obvodů. Patří k předním firmám tohoto typu v Singapuru a disponuje velmi pokročilými výrobními technologiemi, například procesingem pro 300mm wafery.

Pozn. redakce: Dalšími Taiwanskými výrobci polovodičů jsou společnosti TSMC (založena 1987) a UMC (založena 1980).

Q4: Je známé, že současná technologie použitá ve FAB30 při výrobě Athlonů 64 je z velké části dílem IBM. Pokud by měl Chartered vyrábět tyto procesory, znamená to, že má přístup ke stejné technologii?
A4: Chartered licencoval části našeho software Advanced Precision Manufacturing (APM) a zahájí jeho implementaci ve své 300mm Fab 7 v Singapuru ve čtvrtém čtvrtletí 2004. Chartered využije APM – průmyslově nejvyspělejší tovární automatizaci a kontrolu - ke zvýšení výtěžnosti a celkové účinnosti výroby. Chartered pak může využít APM k úspěšné a levné výrobě pro další zákazníky, jejichž produkty přímo nekonkurují produktům AMD. Dále je Chartered partnerem IBM pro vývoj čistého 65nm výrobního procesu a má licenci pro výrobu pomocí IBM 90nm SOI procesu. To znamená, že Chartered má již nějaké zkušenosti s technologií, kterou AMD využívá pro výrobu procesorů AMD64.

Q5: Již před několika lety AMD spolupracovalo s taiwanským UMC, tato spolupráce však zapadla ve ztraceno. Později se spekulovalo, že IBM bude ve státě New York vyrábět Opterony. K tomu však také nedošlo. Můžeš nějak komentovat, co vás vedlo k tomu, že právě Chartered ano a IBM ne?
A5: AMD zvažovalo výrobu u IBM, ale nakonec byl kvůli velikým úspěchům v minulosti, rozsáhlým možnostem a snahy pro licencování a implementaci APM vybrán Chartered. V současnosti neplánujeme výrobu u UMC.

Q6: Jaké čipy konkrétně by měly být v Singapuru vyráběny?
A6: Smlouva s Chartered hovoří o procesorech třídy AMD64. V tuto chvíli nebudeme poskytovat další detaily.

Pozn. redakce: Továrna Fab 7 je vybavena pro 90nm SOI proces.

Q7: Neobáváte se, že čipy ze Singapuru by mohly mít horší kvalitu? Bude nějaká šance rozeznat, který čip byl vyroben "s německou přesností" a který v Asii?
A7: Věříme, že díky licencování softwaru APM, bude Chartered při výrobě procesorů AMD64 úspěšný a bude dosahovat i přísných požadavků na kvalitu, které jsou kladené na všechny procesory AMD.

Q9: Kdy je nejzašší termín pro začátek produkce v továrně Chartered?
A9: 2006.

za Svět hardware se ptal Eagle


"Mimo kameru" jsme se ještě dozvěděli, že dohoda mezi AMD a Chartered hovoří o odběru určitého množství waferů za měsíc. Z počátku se patrně nebude jednat o nějak extrémní množství, takže většina procesorů bude zatím z německé FAB30. Zda bude možné nějak rozeznat výrobky z Drážďan od těch ze Singapuru, jsme bohužel zjistit nedokázali. Pokud ale Chartered Semiconductor využívá stejné výrobní technologie a stejného software pro automatizaci a kontrolu kvality, není patrně třeba se o kvalitu obávat.

Pro AMD může mít toto navýšení kapacity závažné obchodní důsledky, protože řada velkých OEM (Original Equipment Manufacturer) výrobců počítačů odmítá procesory Athlon 64 ne z toho důvodu, že by byly špatné, ale především proto, že jich AMD není schopno dodat dostatečné množství. To je i případ Dellu, který jako jediný zůstává "Intel only" - ten však letos kvůli vysoké spotřebě odmítl rychlé Prescotty a začal pošilhávat po konkurenčních Athlonech 64 (bohužel pro Intel je obdobná situace patrná i v ČR, kdy řada výrobců není s Prescottem spokojena, protože buďto musí nasadit extrémně hlučný nebo naopak extrémně drahý chladič).
reklama