reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Rozmontované Surface Studio odhalilo svá tajemství

30.11.2016, Jan Vítek, aktualita
Rozmontované Surface Studio odhalilo svá tajemství
Rozmontování počítače Microsoft Surface Studio je zajímavá sonda do hi-end hardwaru, kterou provedli ve iFixit. Co se tedy skrývá v útrobách tohoto počítače v ceně mezi 3000 a 4200 dolary?
Microsoft Surface Studio získalo od recenzentů pozitivní ohlasy, jak jsme se podívali minule, ovšem dnes jde o něco jiného, a sice pohled pod pokličku tohoto počítače, který rozhodně není vytvořen pro možnost rozšíření či upgradu. Přímo na iFixit se můžete podívat, jakým způsobem se Surface Studio otevírá. Není to tak složité, neboť hardware je uzavřen především ve spodní základně, ale je třeba si dávat pozor na vodiče.





Chladicí řešení Microsoft nepodcenil. Je tu řada heatpipe a dva ventilátory, z nichž jeden slouží procesoru a druhý větší grafickému čipu, jehož teplo je vyfukováno přímo ven z počítače. Starší informace mluvily o tom, že Microsoft využívá SSHD od Seagate, ale to není pravda. Ve skutečnosti má jedno 64GB SSD SanDisk Z400s M.2 a vedle něj je tu samostatný Seagate Spinpoint M8 ST1000LM024 (1 TB, 5400 otáček), takže upgrade úložného systému rozhodně nevypadá nemožně.





Co se týče ostatních komponent, tak zde máme smůlu, protože paměti, procesor i GPU jsou napevno připájeny k základní desce, jak ukazuje následující fotografie. Červeně je ohraničen procesor Intel Core i5-6440HQ (až 3,5 GHz), oranžově paměťové čipy Samsung K4A4G085WE-BCPB (celkem 8 GB, další čipy jsou na opačné straně), zeleně čipset, žlutě grafický čip Nvidia GeForce GTX 965M, modře čipy TPM od Infineonu, světle modře pak 3+3+1fázový kontroler napájení a růžově 128MB paměť Flash (Winbond W25Q128FV). Ti všímaví si jistě říkají, že tu něco zásadního chybí. Jde o 2GB paměti GDDR5 (SK Hynix H5GC4H24AJR), která je na opačné straně desky.





Displej má vlastní desku s jistými čipy se značkou Microsoft, pamětí NOR Flash a také 32bitovým procesorem ARM Cortex-M7. Ten totiž slouží technologii Microsoft PixelSense, čili dotykovému ovládání displeje.

Celkově dostalo Surface Studio za svou opravitelnost skóre 5 z 10 bodů a nevýhodou tohoto systému je především nemožnost navýšení kapacity operační paměti. Ta je připájena na desku a paměťové sloty tu nejsou, takže smůla a uživatel na to musí myslet a případně si rovnou pořídit dražší verzi se 16 GB paměti.

Zdroj: iFixit
reklama