reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Rusko chce vlastní mobilní OS založený na Sailfishi

19.5.2015, Michal Hala, aktualita
Rusko chce vlastní mobilní OS založený na Sailfishi
Ruský ministr komunikací Nikolaj Nikiforov oznámil, že Rusko chce vyvinout vlastní operační systém pro mobilní segment, aby snížilo závislost na západních technologiích. Cílem je snížit podíl iOS a Androidu v Rusku do roku 2025 na asi 50 %.
Vlastní ruský mobilní operační systém prý bude vycházet ze Sailfishe, který je dítětem finské společnosti Jolla. Tu založili bývalí zaměstnanci Nokie. Aktuálně má Android v Rusku 81 % a druhý iOS má 15 %. Cílem mimo jiné je eliminovat možná zadní vrátka v obou systémech, která údajně mají pomáhat americkým zpravodajským službám. O této možnosti již dříve informoval americký whistleblower Edward Snowden.

Rusko očekává, že se k němu přidají další státy skupiny BRICS (tj. Brazílie, Indie, Čína a Jižní Afrika). Chce je intenzivně přesvědčovat, aby se zapojily do tohoto projektu. V současnosti má Sailfish na ruském trhu podíl kolem 0,5 %. Takový projekt se může jevit jako poměrně nadějný, zvlášť když vezmeme v potaz ruskou nechuť k západním technologiím a ruský patriotismus. Vlastní ruský systém by tak mohl mít slušnou šanci na úspěch.


Země BRICS
Zdroj: João Felipe C.S


Některé západní firmy již dříve odmítly ruskou žádost o zpřístupnění kódu svého software kvůli bezpečnostnímu auditu. To zákonitě v Rusku vzbudilo nevoli, jakkoli se asi dá chápat snaha západních firem o ochranu jejich duševního vlastnictví. Rostoucí napětí mezi Ruskem a Západem může podobné snahy o technologickou nezávislost jen podpořit.

Pokud Rusko přesvědčí ostatní státy skupiny BRICS, budou mít Google s Androidem a Apple s iOSem dost možná nebezpečnou konkurenci na zajímavých a značně velkých trzích. Navíc by mohl ruský systém přitáhnout i zájemce z dalších zemí. Ani to se nedá úplně vyloučit.

Zajímavý mi na tom připadá jeden aspekt – kde chce Rusko vzít hardware pro daný operační systém? Buď bude muset vytvořit vlastní, nebo přesvědčit některého ze zavedených výrobců. Pokud se do projektu zapojí i Čína, asi by to nemělo představovat neřešitelný problém. Ani vývoj vlastní ruské platformy není úplně nepředstavitelný. Něco podobného se Rusku už podařilo v oblasti osobních počítačů.

Jenom by mě zajímalo, jak chce Rusko přesvědčit budoucí zákazníky, že nový systém neobsahuje pro změnu ruská zadní vrátka? Nějak mám pocit, že Východ a Západ si na poli vzájemného špehování asi nemají co vyčítat. Takže bude kód nového systému zpřístupněn nezávislému bezpečnostnímu auditu? Nebo prostě Rusko jen prohlásí, že jejich systém je „čistý“? Anebo se jednotlivé země skupiny BRICS budou hlídat navzájem?

Každopádně nová konkurence by mohla zahýbat trhem a vnést na trh mobilních operačních systémů svěží vítr. Nebo ne? Co tomu říkáte vy?

Zdroj: The Inquirer
reklama