reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Rusko uvaluje sankce na USA, končí s dodávkami raketových motorů RD-180

6.3.2022, Milan Šurkala, aktualita
Rusko uvaluje sankce na USA, končí s dodávkami raketových motorů RD-180
Nejen celý svět uvaluje sankce na Rusko, ale také Rusko omezuje svůj export ven. Ředitel Roskosmosu, Dmitrij Rogozin, oznámil, že ukončují dodávky raketových motorů RD-180 do USA a Spojené státy, ať si létají třeba na košťatech.
Ruská invaze na Ukrajinu přinesla kroky obrovského množství společností, které se stáhly z ruského trhu. Zároveň je to ale i Rusko, které uvalilo sankce na okolní svět. V jeho případě jde o krok proti USA, kterému dosud dodávalo raketové motory RD-180. Dmitrij Rogozin, ředitel Roskosmosu, oznámil ban a řekl, ať si Američané létají třeba na košťatech. Společnost United Launch Alliance, podnik firem Boeing a Lockheed Martin, nicméně tvrdí, že se ho ruské sankce nijak významně nedotknou. Zatím je plánováno dalších 24 misí Atlas V a podle společnosti má dostatek motorů, aby všechny zvládlo s těmi, které jsou už dodány a přítomny na území USA.
 
Atlas V
Atlas V, autor: NASA HQ Photo, CC BY-NC-ND 2.0, přes Flickr
 
Spojené státy se už delší dobu snaží zbavit závislosti na ruských motorech, takže se už roky vyvíjí americké motory, které by měly být používány pro další mise. Konkrétně má jít o motory Blue Origin BE-4 v raketách Vulcan Centaur, které by měly zahájit svůj provoz už letos (pokud nebude zahájení opětovně odloženo). Poslední let Atlas V by měl nastat v roce 2025. Rusko zároveň oznámilo ukončení podpory pro motory RD-180, nicméně zde si USA věří, že za ty roky nasbíralo tolik zkušeností, že to zvládne i bez ruské pomoci.
 
Větší problémy s ruským banem by ale mohla mít společnost Northrop Grumman, která využívá podobné motory RD-181, jichž se ban také týká. Jsou využívány v raketách Antares, které doplňují zásoby na ISS.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama