reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ruský satelit se může brzy stát nejjasnějším objektem na noční obloze

19.7.2017, Jan Vítek, aktualita
Ruský satelit se může brzy stát nejjasnějším objektem na noční obloze
Už v příštích několika dnech bychom mohli na noční obloze najít nový nejjasnější objekt, a to pochopitelně po Měsíci. Jde o satelit Mayak, který se společně s jinými nedávno dostal do vesmíru díky Sojuzu.
Dnes můžeme velice dobře sledovat občasné průlety Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), která umí na obloze velice zazářit a pak jsou oblíbeným cílem pro oči pátrající po noční obloze tak krátkodobé, ale leckdy velice intenzivní záblesky panelů satelitů komunikační sítě Iridium. Satelit Mayak by se ale mohl stát nejjasnějším stále svítícím bodem. Jde o výsledek práce inženýrů a studentů z MAMI, Moskevské státní technické univerzity. 
 
Výsledek obrázku pro mayak satellite
 
Mayak je založen na platformě cubesat a sám o sobě není větší než toustový chleba, ovšem ukrývá v sobě rozbalitelný sluneční "stan", který je vytvořen z vysoce reflektivní fólie z mylaru sestavené do tvaru čtyřstěnu s plochou asi 16 metrů čtverečných. Právě díky ní bude na obloze velice jasný, i když asi bude záležet na tom, kam přesně jedna ze stěn své světlo odráží. 
 
Výsledek obrázku pro mayak satellite
 
Takovéto pokusy si mohou nyní dělat i univerzity právě díky zmíněné platformě Cubesat a také s využitím metody hromadného financování (crowdfunding). Tým z MAMI totiž na Mayak vybral na Boomstarteru (ruský ekvivalent Kickstarteru) kolem 30.000 dolarů, což na vypuštění tak velkého Cubesat (evidentně nejde o základní 100 x 100 x 114mm verzi, ale o 3U) asi nestačilo, ale třeba dostala domovská univerzita slevu. 
 
Satelit Mayak se nachází ve výšce asi 600 kilometrů a jeho konstruktéři uvádí, že by měl dosahovat magnitudy až -10, což by dalece překonalo Venuši (-4,4) a v důsledku i satelity Iridia (až -8). Nicméně tyto informace jsou zpochybňovány a někteří říkají, že to bude spíše blízko k magnitudě -3,6, což už je plně srovnatelné s ISS. 
 
 
Ti, kteří se na financování projektu podíleli, mají přístup k aplikaci, která jim ihned ukáže pozici satelitu, který byl vytvořen se dvěma účely. Jednak má přimět lidi více se zajímat o vesmír a pak má také otestovat novou techniku pro zbrždení satelitů, jež by pak z oběžné dráhy sestoupily do atmosféry a shořely. Jde tak evidentně o onu plachtu, která by v budoucnu mohla pomoci udržovat pořádek v blízkém vesmírném prostoru, což je jedna z největších výzev. 
 
Kdo ale z Mayaku není zrovna nadšen, jsou astronomové, kterým se nelíbí přítomnost jasného objektu na noční obloze, který bude narušovat jejich pozorování. My bychom měli už za několik dní na vlastní oči poznat, zda se plachta nového satelitu rozvinula. Ze stránek projektu si můžete stáhnout aplikace pro sledování pozice satelitu pro iOS a Android, které jsou pouze v ruštině, ale především vyžadují kód, bez nějž jsou nepoužitelné.
 
reklama