reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ryzen 3000 a výkon pamětí: jak si můžeme polepšit?

8.8.2019, Jan Vítek, aktualita
Ryzen 3000 a výkon pamětí: jak si můžeme polepšit?
Procesory AMD Ryzen jsou dobře známy jako CPU citlivá na volbu pamětí a jejich vyladění. Za rychlé moduly se dokáží zvláště odvděčit, nicméně třetí generace Ryzen je výrazně odlišná od prvních dvou, takže co platí na ni? 
Na řádné otestování pamětí se zaměřil server Techspot, který dříve procesory Ryzen 3000 testoval s moduly DDR4-3600 na CL16, které dodala společnost AMD jako ideální paměti na optimálním nastavení. Už dříve se ukázalo že vedle těchto pamětí nám DDR4-3200 s CL14 dokáží nabídnout velice podobné vlastnosti a výsledný výkon a že utrácet za moduly schopné pracovat na vyšším taktu nemá velký smysl.  
 
 
V novém podrobném testu, na nějž už bylo více času, byl použit procesor Ryzen 9 3900X jako logická volba, aby se ukázalo zda i tomuto stále ještě hi-endovému modelu desktopové generace Ryzen 3000 mají rychlejší paměti co poskytnout. 
 
Proběhly tak především herní testy, a to v rozlišení 1080p a s využitím jak karty GeForce RTX 2080 Ti, tak s Radeonem RX 5700 a Radeonem RX 580, aby se ukázalo škálování s výkonem karty. A aby se nic neponechalo náhodě a testy byly opravdu vypovídající, v každé hře proběhlo alespoň 120 benchmarků (to dle počtu konfigurací vychází na šest opakování na každou z nich). Dalo se totiž očekávat, že rozdíly mohou být minimální, a proto bylo zapotřebí tolika opakování. 
 
Využity pak byly tři různé 16GB paměťové sady: G.Skill TridentZ Neo DDR4-3600 CL16, G.Skill’s FlareX DDR4-3200 CL14 a Team Group T-Force Dark DDR4-3000 CL16 s cenami 170, 135 a 70 USD. Tyto paměti pak nalezneme ve výsledcích na různá nastavení, ale nejde o ně samotné, jde o takty, časování a FCLK (výsledný takt sběrnice Infinity Fabric), takže hurá na to. 
 
 
AIDA64 má jasno a dle ní jsou prostě nejlepší paměti s nejvyšším taktem, který zajistí i nejvyšší propustnost a renderovací výkon v Coroně tomu víceméně odpovídá s celkovým rozdílem šesti sekund mezi nejlepšími a nejhoršími paměťmi. 
 
 
A pak tu máme hry, kde jsou výsledky velice zajímavé. Například v Assassin's Creed Odyssey mohou být paměti majitelům karet jako Radeon RX 5700 nebo dokonce slabších dokonale ukradeny, neboť tu není téměř žádný rozdíl, ovšem v případě GeForce RTX 2080 Ti tu je  a velice podstatný, však to dělá i kolem 20 FPS mezi nejslabšími a nejlepšími paměťmi. 
 
 
V jiných testech jako třeba ve Far Cry New Dawn už rozdíly u GeForce nejsou takové, ale jsou tu a navíc se už přidávají i rozdíly u karty RX 5700, a to i 13 FPS. Podobné je to ve World War Z pod Vulkanem, ovšem co se týče Radeonu RX 580 a podobně výkonných karet, jejich majitelé mohou být opravdu v klidu, protože těm budou rychlejší paměti než DDR4-3000 na CL16 opravdu zbytečný luxus, tedy co se týče herního výkonu. 
 
Dle závěru testu je tak DDR4-3600 skutečně ideálně výkonná RAM pro výkonné procesory, ale je třeba brát v úvahu i výkon zbytku sestavy. Čím slabší sestava celkově bude, tím méně jí mohou pomoci výkonné a drahé paměti a tak by to také mělo být. 
 
Zdroj: Techspot


reklama