reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ryzen 4000 "Vermeer" budou kompatibilní i s čipsetem B450

16.4.2020, Jan Vítek, aktualita
Ryzen 4000 "Vermeer" budou kompatibilní i s čipsetem B450
Dalo se to očekávat, ale přesto je dobré to mít dopředu ověřeno. Sice ne od samotného AMD, ale od společnosti XMG, dle níž budou nové procesory Ryzen 4000 kompatibilní konkrétně s čipovou sadou B450. 
Čipová sada B450 přišla původně vedle druhé generace procesorů AMD Ryzen, přičemž v dohledné době by ji měla nahradit B550. Kdo ale má doma desku s B450 a už pokukuje po novém procesoru, ten jistě bude rád za to, že dostane možnost ji využít i s novým Ryzenem řady 4000. Ostatně ani není znám důvod, proč by tomu tak nemělo být.  
 
 
Procesory Ryzen 4000 budou vyráběny jistou a zatím neznámým způsobem vylepšenou 7nm technologií firmy TSMC a očekává se, že budou mít přepracované čiplety, kde nejspíše už zaniknou čtyřjádrové CCX a vznikne osmijádrový celek sdílející stejnou L3 cache. Ať už ale bude změna v rámci čipletu jakákoliv, neměl by to být důvod k nekompatibilitě se staršími deskami, neboť s nimi ostatně bude komunikovat I/O čip. Neočekáváme také žádné zásadní změny v napájení a moderní PCIe 4.0 samozřejmě také nic nemění, jako neměnila ani v rámci 3. generace Ryzenů, takže se skutečně dalo očekávat, že starší desky budou kompatibilní i s Ryzen 4000 generace Vermeer. 

To nyní potvrzuje společnost XMG orientující se na notebooky (ovšem zrovna její APEX 15 má desktopový procesor), dle níž budou Ryzen 4000 kompatibilní s B450, a to pochopitelně s nutnou aktualizací mikrokódu, čili po flashi BIOSu na nejnovější verzi. Otázka ovšem je, jaká bude realita. 
 
Základní desky pro AMD by totiž už mohly podporovat až 4 generace procesorů Ryzen a některé jistě budou. Otázka je, zda se jim vejde tolik potřebných mikrokódů pro podporu všech procesorů do paměti pro BIOS. Lze tak očekávat, že v některých případech ano (desky MSI řady MAX) a u jiných zase ne. Pak se ovšem výrobci desek mohou rozhodnout: buď na podporu nových Procesorů zvláště u těch nejstarších desek rezignují, anebo by mohli vypustit na trh dvě verze BIOSů s různými sadami mikrokódů. Pokud jde ale o desky druhé generace (X470, B450), pak v jejich případě snad výrobci desek kompatibilitu zajistí. 
 
Zdroj: XMG - Reddit 


reklama