reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ryzen 5 2400G: je lepší vyšší takt GPU, nebo rychlejší paměti?

27.2.2018, Jan Vítek, aktualita
Ryzen 5 2400G: je lepší vyšší takt GPU, nebo rychlejší paměti?
Je dobře známo, že integrovaná GPU v APU od AMD dokáží velice dobře zužitkovat rychlé paměti, které jsou základní předpoklad pro dosažení co nejvyššího výkonu. I tak se ale můžeme podívat na to, zda a jak se namísto nich projeví vyšší takt GPU.
Předvedl se konkrétně Ryzen 5 2400G, který je oficiálně určen pro paměti DDR4-2933, ovšem doporučuje se spíše koupě ještě rychlejších pamětí, jako jsou DDR4-3200. Ostatně se dá říci, že žádné paměti DDR4 nejsou dost rychlé, neboť GPU Vega 11 má podobný výkon jako samostatná GPU, která využívají paměti GDDR5 s více než dvojnásobnou propustností, než jakou dokáží zajistit DDR4-3200. 
 
 
Je naprosto jasné, že přetaktování GPU Vega 11, a to v našem případě na velice slušných 1600 MHz, nemůže nahradit vyšší propustnost pamětí. Ve skutečnosti to spíše zhorší, neboť vyšší výkon GPU bude o to více postrádat paměťovou propustnost. Ovšem i tak se můžeme podívat na to, jaká jsou reálná čísla. Testováno bylo zmíněné APU s paměťmi G.Skill Flare X 16GB (3200 MHz CL14) a pak s Corsair Vengeance 16GB (2400 MHz CL15). 
 
 
První test 3DMark Skydiver nám dává naději, že by to ani nemuselo být tak špatné, však výkon je zcela vyrovnaný, ovšem daleko více relevantní jsou samozřejmě herní testy a ty dopadly tak, jak ukazuje následující příklad. 
 
 

Na první pohled hovoří čísla jasně: průměrná snímkovací frekvence ukazuje na výhodu rychlejších pamětí, ovšem co se týče jejích propadů, zde je situace vyrovnaná. Ukazuje to, že v takových případech už spíše schází výkon GPU, než aby nestačila paměť. To ale neplatí vždy, jak ukazuje třeba benchmark Resident Evil 7. 
 
 
A jak ukazuje poslední test, ve zvláště náročných testech se může uživatel dočkat toho, že chladič Wraith Stealth už nebude stačit na chlazení přetaktovaného GPU, takže v takovém případě už je daleko lepší se spoléhat spíše na rychlé paměti. 
 
To je ale bohužel zásadní problém, který doprovází APU už řadu let. Dá se říci, že první dvě generace si ještě vystačily s tím, co nabízely tehdy paměti DDR3. AMD si ale samozřejmě uvědomovalo, že výkonnějším GPU už prosté DDR3 nebudou stačit a v budoucnu ani DDR4, a tak spoléhalo na společnost Elpida a její paměti GDDR5M s taktem 4 GHz. Jenomže ty nenastoupily, protože Elpida krachla a AMD muselo zůstat u prostých DDR. Nyní je tu další problém, který se zase týká obecně vysoké ceny pamětí DDR4. Však pokud máme použít co nejrychlejší paměti, můžeme za ně v případě 16GB kitu snadno dát více peněz než za samotné APU. Takové kity běžně stojí přes 5000 Kč, zatímco v roce 2016 jsme za ně dali ani ne polovinu, takže AMD má bohužel opět smůlu a my můžeme leda čekat, kdy a zda vůbec půjde cena pamětí zase dolů. Zatím to tak nevypadá. 
 
Zdroj: wccftech


reklama