reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung představí 280vrstvé QLC čipy s rekordní hustotou

2.2.2024, Milan Šurkala, aktualita
Samsung představí 280vrstvé QLC čipy s rekordní hustotou
Další vývoj NAND pamětí spěje ke zlepšování vybraných vlastností, ať už jde např. o rychlost nebo hustotu dat. Oba tyto parametry vylepší nové 280vrstvé paměti společnosti Samsung, které mají být typu QLC.
Paměti typu NAND postupně zlevňují, nabírají na rychlosti (za některých podmínek), ale současně také dělají ústupky. Je dlouhodobým trendem zvyšování počtu bitů uložených v buňkách, což významným způsobem snižuje cenu takových pamětí (a ve výsledku tak za stejnou cenu navyšuje kapacitu), na druhou stranu to negativně ovlivňuje rychlost (resp. ta neroste tak rychle, jak by mohla). Společnost Samsung chce na konferenci International Solid-State Circuits Conference (ISSCC) ukázat svůj nový počin, 280vrstvé 1Tb paměťové čipy QLC 3D-NAND.
 
Díky navýšenému počtu vrstev totiž slibují rekordně vysokou hustotu dat 28,5 Gb/mm2, přičemž nynější rekord je 19,8 Gb/mm2 v případě 232vrstvých pamětí společnosti YMTC. To dělá 44% nárůst hustoty. Další pozitivní zprávou je navýšení rychlosti. Původně měly nabízet 2,4 Gbps na pin, nyní se hovoří o 3,2 Gbps na pin. Otázkou pochopitelně zůstává, ve kterých produktech budou tyto paměti použity, a zda skutečně povedou k výraznějšímu snížení cen a navýšení kapacit. SSD řady QVO s QLC čipy Samsungu totiž k moc levným zrovna nepatří.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama