reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung se chlubí prvním chytrým bioprocesorem

30.12.2015, Jan Vítek, aktualita
Samsung se chlubí prvním chytrým bioprocesorem
Společnost Samsung ohlásila, že vyrobila prý vůbec první Smart Bio-Processor. Jedná se o úzce zaměřený čip, který bude určen pro nositelná zařízení určená ke sledování zdravotní kondice svých majitelů. Je tedy vybaven biometrikou.
Samsung Smart Bio-Processor je jednočipové řešení, jež má potenciál být energeticky úsporné, což je u nositelných zařízení velice důležité a také je oproti vícečipovým řešením podstatně menší. Jde tedy o čip, který v sobě nese MCU, PMIC a DSP, čili mikrokontroler, integrovaný obvod pro správu napájení, digitální signálový procesor a pak také paměť eFlash.





Ben Hur, tedy ne ten románový, ale viceprezident marketingu ze samsungové divize System LSI prozradil, že Smart Bio-Processor dokáže zpracovávat pět různých biometrických signálů. Předpokládá, že díky vzrůstajícímu zájmu o různé fitness náramky a podobná zařízení bude velice populární, ale na to si počkejme.





Co tedy tento čip umí? Jednak je tu Bioelectrical Impedance Analysis (BIA) pro měření množství tuku a naopak Photoplethysmogram (PPG) měřící objem svalové hmoty. Elektrokardiogram dohlédne na naše srdce, pak je tu prostý teploměr měřící povrch kůže a nakonec Galvanic Skin Response (GSR), díky němuž lze zjistit úroveň stresu. Každý tak bude moci využít svou Stress Machine a stresovat se, jestli není ve velkém stresu.





Samsung si již připravil několik referenčních produktů využívajících nový procesor, které mají výrobcům usnadnit jeho nasazení. Nemusí tak vyvíjet zcela nová zařízení, budou moci jen převzít již hotové produkty a případně si je troku upravit. Hotový je tak například chytrý náramek. Samotný čip je již masově vyráběn, a tak by se měl uplatnit u produktů chystaných již na první pololetí příštího roku.

Zdroj: Hexus.net
reklama