reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung SSD 850 PRO a EVO nyní i ve 2TB verzích

7.7.2015, Jan Vítek, aktualita
Samsung SSD 850 PRO a EVO nyní i ve 2TB verzích
Samsung se včera pochlubil novými verzemi svých moderních spotřebitelských SSD, a to SSD 850 PRO a SSD 850 EVO, které budou určeny pro náročné uživatele. Nabídnou jim totiž vysokou kapacitu 2 TB.
Jde tedy o rozšíření dvou stávajících modelových řad, které jsou založeny na firemních pamětech 3D Vertical NAND (V-NAND) a právě jejich vysoká datová hustota umožnila dosažení takové kapacity. SSD s takovýmito paměťmi tak dnes mohou dosahovat už kapacit v rozmezí od 120 GB do 2 TB a k dispozici by měly být ihned v 50 zemích světa, ovšem do našich obchodů ještě nedorazily, alespoň dle serverů srovnávajících ceny.





Samsung dle vlastních slov zaznamenal značně zvýšenou poptávku po 500GB a 1TB SSD spojenou s představením modelů s paměťmi V-NAND, a tak je představení 2TB modelů logickým krokem. Oba nové modely s vysokou kapacitou mají stále výšku 7 mm, takže se budou hodit i do tenkých ultrabooků, pokud ty samozřejmě mají 2,5" pozici. Vedle pamětí V-NAND nesou také čtyři 2Xnm a 4Gb čipy LPDDR3 DRAM, čili celkově mají 2 GB vyrovnávací paměti.

Výkon těchto SSD odpovídá na chlup tomu, co nabízí 1TB verze, pouze se zde využívá jiný kontroler, Samsung MHX namísto MEX. Co se týče výdrže, pak Samsung u 2TB 850 PRO garantuje životnost 10 let nebo 300 TBW (celkový objem zapsaných dat v TB), čili co přijde dříve. V případě 850 EVO to je polovina, tedy 5 let nebo 150 TBW. Výdrž pamětí by ale měla být podobná, takže za těmito údaji můžeme vidět především snahu o marketingové škatulkování těchto SSD.

Po těchto dvou novinkách mají na trh přijít i další modely s formáty mSATA a M.2 s vyšší kapacitou, které se mají zaměřit i na herní PC a výkonné počítače. Čili bychom mohli očekávat i nový model SM951, který díky využití čtyř linek PCI Express 3.0 může dosáhnout vysoké propustnosti přes 2000 MB/s.

Co se týče cen, pak nové SSD 850 PRO a EVO s 2 TB kapacitou se už prodávají na Amazonu za 800 a 1000 USD, čili ceny jsou přibližně dvojnásobné v porovnání s 1TB modely.

Zdroj: techPowerUp
reklama