reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung uvádí LCD Odyssey G5 s velkým plochým IPS

14.10.2021, Jan Vítek, aktualita
Samsung uvádí LCD Odyssey G5 s velkým plochým IPS
Monitorových novinek bylo v poslední době málo, ale lze věřit tomu, že se výrobci jen nadechovali před podzimní nadílkou. Uvidíme, zda ji odstartuje nový model Samsung Odyssey G5 S32AG52. 
Samsung Odyssey G5 S32AG52 je založen na velké ploché obrazovce typu IPS s úhlopříčkou 32 palců a rozlišením Quad HD (2560x1440). Jde pochopitelně o herní model, což ukazuje už jeho design a také specifikace s obnovovací frekvencí až 165 Hz a 1ms odezvou. Spodní část monitoru mimochodem vypadá, jako by obsahovala dva reproduktory, ale toto zdání klame.
 
 
Pro tento monitor tak nebudeme potřebovat nejvýkonnější sestavu, i když díky DLSS či FSR si dnes můžeme i v Ultra HD zahrát s mainstreamovou grafickou kartou, jen je škoda, že takové se dnes prodávají za ceny hi-endu. Samotný Odyssey G5 S32AG52 se ale také dá označit za mainstream ve světě herních monitorů. 
 
 
Samsung se ale neobtěžoval přidat podrobnější informace o schopnostech použitého panelu, ale dozvíme se alespoň to, že dosahuje jasu až 400 nitů, díky čemuž nabízí certifikaci VESA DisplayHDR 400, dále má kontrast 1000:1 a je schopen z 99 % pokrýt barevný prostor sRGB.
 
 
Do výbavy dále patří jeden DisplayPort 1.2 a rovněž jeden HDMI 2.0, přičemž monitor umí automaticky přepínat mezi těmito vstupy dle toho, který z nich je aktivní. A jak ukazuje poslední obrázek, máme tu i flexibilní stojan se sponou pro kabely a možností nastavení výšky (120 mm) a funkcí pivot. Můžeme jej ale vynechat a namísto toho využít 100 x 100 VESA. Nakonec tu už máme jen výstup na sluchátka a servisní USB port, čili žádný hub či jiné další speciality. 
 
Cenu Odyssey G5 S32AG52 se zatím nedozvíme, ale na trh by měl dorazit brzy. K dispozici by mohl být snad do 15 tisíc korun vzhledem k tomu, že menší bratříček, 27" Odyssey G5 s panelem IPS dnes běžně stojí kolem 12 tisíc s daní. Ale uvidíme, na výběr je mimochodem i mnohem levnější 27" VA verze v řadě G5, a to za cca 7 tisíc. 


reklama