Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung zahájí výrobu 10nm čipů příští rok

25.5.2015, Jan Pánek, aktualita
Samsung zahájí výrobu 10nm čipů příští rok
Mezi výrobci polovodičů to začíná vřít, závod o první masovou produkci čipů 10nm výrobní technologií se zdál být pevně v rukou Intelu, teď to ale vypadá, že mu Samsung uzme prvenství. Kde se ztratilo TSMC?
Ale pěkně od začátku, Samsung ukázal první 300mm wafer s čipy na 10nm technologii. Kromě lepšího výrobního procesu, který se zmenšil z 14 nm, se Samsung může chlubit i opuštěním BEOL technologie. Ta zvětšovala velikost čipů, což vedlo k větší spotřebě a vyšším nákladům.

Takže nejenže budou nové čipy výkonnější, ale budou i levnější. Výrobním procesem by měl být FinFET, který nalezneme třeba u TSMC. Zajímavý je taky fakt, že se Samsung bude snažit, aby se jeho mikročipy dostaly do co možná nejrozmanitějšího množství přístrojů, takže bychom je nemuseli najít jen v procesorech, ale i například v pamětech.





Výroba by na větší obrátky měla začít fungovat od konce tohoto roku, to ale neznamená, že hned můžeme očekávat zařízení s těmito čipy. Těch se dočkáme v roce 2016, zatím se mluvilo, že nové procesory zamíří do mobilních zařízení od Applu, který zase začal najímat Samsung na výrobu čipů. Je velmi pravděpodobné, že se mikročipy objeví i v mobilech od Samsungu, který začal používat své řešení.

Intel slibuje, že 10nm proces představí příští rok, ale Samsung bude patrně o něco málo rychlejší. TSMC také slibuje, že nový proces ukáže příští rok, ale mělo by to být spíše až ke konci.

Zdroj: kitguru.net