reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsungu o 96 % klesl zisk, výroba čipů ve velké ztrátě

6.5.2023, Milan Šurkala, aktualita
Samsungu o 96 % klesl zisk, výroba čipů ve velké ztrátě
Hodně nepříznivé finanční výsledky prezentovala korejská společnost Samsung. Té se propadly příjmy a balancuje na hranici ziskovosti. Může za to především výrazný propad zájmu o čipy, jejichž divize je ve velké ztrátě.
Korejské společnosti Samsung se nyní příliš nedaří. Vydala finanční výsledky za poslední čtvrtletí a nebylo to zrovna dobré. Firma vykázala příjmy 63,75 bilionů korejských wonů (1,03 bil. Kč), což je sice obří číslo, je to ale o 18 % méně než loni touto dobou, a to je poměrně znatelný pokles. Mnohem horší je to především v provozním zisku. Ten se totiž smrsknul na pouhých 640 miliard wonů, což je meziročně 96% pokles. Vzhledem k příjmům má tak firma pouze 1% provozní marži, a to už je nebezpečně blízko hraně ziskovosti.
 
Samsung
ilustrační foto, autor: VKras, CC BY-SA 4.0, přes Wikimedia Commons
 
Problémem jsou čipy. Nízký zájem o paměťové čipy tlačí cenu dolů, což jako zákazníci vítáme, výrobci ale nyní musí řešit, co s nadměrnou nabídkou a naopak nízkým zájmem o ně, čemuž nahrává také špatná makroekonomická situace. Divize Device Solutions má ale problém i s prodejem SoC a dalších čipů, úplně růžově na tom není ani Samsung Foundry. Pro příští čtvrtletí se nějaké zázračné oživení neočekává, spíše jen postupný návrat k lepší situaci. Pro toto čtvrtletí se tak divize vyznačuje výraznou ztrátou 4,58 bln. wonů.
 
Divize Device Experience byla v zisku 4,21 bilionu wonů a solidní výsledky předvedla i MX Business, která má na starosti smartphony. Pozitivně byla přijata především drahá vlajková loď Samsung Galaxy S23 Ultra. Samsung Display pak přidala dalšího 0,78 bilionu wonů. Zisk ale snižují i vysoké náklady, např. na výstavbu a modernizaci svých provozů utratil Samsung 10,7 bln. wonů.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama