reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SanDisk se chlubí světově nejtenčím 1TB M.2 SSD

6.1.2016, Jan Vítek, aktualita
SanDisk se chlubí světově nejtenčím 1TB M.2 SSD
Společnost SanDisk si připravila řadu flashových novinek, mezi nimiž vystupuje SSD X400, které bylo označeno za nejtenčí 1TB model na světě. Je to vůbec důležité? A jaké jsou ony další novinky této firmy?
SanDisk X400 M.2 SSD je na první pohled naprosto normální model pro moderní rozhraní s rozměry 22 x 80 mm. Výrobci jde ale o třetí rozměr, jímž se chlubí, a tím je tloušťka 1,5 mm. Toto objemné 1TB SSD je totiž osazeno pouze z jedné strany, a proto je SanDisk může označit za nejtenčí na světě, i když nám to může být v podstatě zcela jedno. Sloty pro M.2 jsou stejně uzpůsobeny tak, aby mohly hostit i oboustranně osazené karty.





Dle SanDisku by X400 měl oslovit především výrobce a majitele ultramobilních počítačů, ale ani v jejich případě by snad nebyly čipy na obou stranách SSD překážkou. Co se týče specifikací, pak je z nich zřejmé, proč se výrobce chlubí tenkým tělem a o výkonu moc nemluví. Jde totiž o SSD, jež nepřekračuje omezení daná rozhraním SATA 6 Gbps, takže dosahuje rychlosti čtení 545 MB/s a zápisu 520 MB/s (95.000 a 75.000 IOPS). Co se týče výdrže, pak 256GB model má vydržet zapisovat 40 GB denně po dobu pěti let, čili celkově je to zápis 73.000 GB dat, dnes běžná hodnota. K dispozici bude i 128GB, 512GB a zmíněný 1TB model, v jejichž případě by objem celkově zapsatelných dat měl logicky klesat či stoupat.

Dále tu máme také nálož technologií, a to nCache 2.0 a DataGuard pro zajištění vyšší spolehlivosti a výdrže, data jsou chráněna 256bitovým AES klíčem a jistá 6. generace technologie SanDisk X3 má zajistit nízkou spotřebu. Za zmínku stojí také fakt, že modely X400 budou k dispozici také jako 2,5" SSD, čímž se tedy změní pouze jejich fyzická podoba, neboť i X400 v podobě M.2 karet pracuje s rozhraním SATA.





Vedle SSD si SanDisk připravil také nové flash disky, respektive objemnější verze svých existujících modelů SanDisk Connect Wireless Stick a SanDisk Ultra Dual USB Drive 3.0. První z nich je k dispozici už ve 200GB verzi a stejně jako předchozí verze je vybaven rozhraním Wi-Fi a připraveny jsou aplikace pro PC, tablety Fire, Macy, Android a iOS. Díky aktualizaci také dokáže pracovat s Apple TV, Chromecast a Fire TV. Druhý flash disk podporuje USB OTG a dostal kapacitu 128 GB, přičemž nyní už má dosáhnout přenosové rychlosti až 150 MB/s (čtení). Jejich cena byla stanovena na 120 a 60 dolarů.





Nakone tu máme SanDisk Extreme 510 Portable SSD, tedy přenosné SSD, jež má být fyzicky odolné i voděvzdorné (krytí IP55). SanDisk je doporučuje především fotografům a kameramanům, jimž nabízí také 128bitové šifrování dat a přenosové rychlosti až 430 MB/s při čtení a 400 MB/s při zápisu. K dispozici bude 480GB modely s dvouletou zárukou za cenu 250 USD.

Zdroj: Anandtech
reklama