reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SanDisk v příštím roce vypustí 8TB SSD

27.7.2015, Jan Vítek, aktualita
SanDisk v příštím roce vypustí 8TB SSD
Kapacita SSD by definitivně měla v dohledné době překonat kapacitu pevných disků, neboť po plánovaných 8TB SSD už mají přijít na řadu až 16TB modely. Slibuje je společnost SanDisk, jeden z mála výrobců NAND Flash.
SanDisk se tak nemusí spoléhat na to, až budou potřebné paměti k dispozici na trhu u firem jako Samsung Electronics, Intel/Micron, SK Hynix a Toshiba, nicméně v tomto případě by chystaná SSD měla opravdu využívat paměti od jiné firmy. Tou bude Toshiba a její 15nm paměti MLC NAND Flash. Předchozí zprávy citující samotné zástupce firmy také slibovaly, že SanDisk přijde s 8TB SSD už v tomto roce a 16TB model bude následovat v tom příštím. Nyní to vypadá, že dostupné budou až o rok později.





Pochopitelně půjde o SSD určená pro datová centra a mezi ta patří také 4TB SSD představené v dubnu předchozího roku. Doplní je tedy 6TB a 8TB modely v příštím roce, jejichž úkolem bude také nahradit 10.000 a 15.000otáčkové pevné disky a nejspíše půjde také o zástupce řady SanDisk Optimus Max. Ty podporují rozhraní SAS a spíše než na výkon se zaměřují na to, aby ustály vysokou zátěž. Však jejich maximální sekvenční rychlost čtení/zápisu kolem 400 MB/s nenadchne, stejně jako 75.000 a 15.000 IOPS při náhodném čtení a zápisu.





SanDisk Optimus Max s kapacitou 4 TB jsou nyní stále ještě ve fázi testování a firma je odeslala zatím jen jednomu zákazníkovi. Ještě v tomto roce by je ale měla začít prodávat ve velkém. Další generace už přijde s rozhraním SAS s propustností 12 Gb/s, takže lze očekávat, že je také využije. Jak už bylo řečeno, SanDisk na nich bude spolupracovat s Toshibou a využije její 15nm paměti MLC, ovšem chystané 16TB modely by už měly mít pod kapotou 3D paměti BiCS NAND, které nabídnou vyšší výkon, kapacitu i spolehlivost.

O odbyt se firma nemusí moc obávat, neboť trh s podnikovými SSD má značně růst, a to ze 4 miliard dolarů v roce 2014 na dvojnásobek v roce 2018. Každý rok tedy o víceméně miliardu. Na tento vývoj chce ale reagovat především společnost Samsung Electronics, která se rozhodla značně navýšit své výrobní kapacity.

Zdroj: KitGuru
reklama