reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sandisk Wi-Fi + 256 MB SD karta: Ten dělá to a ten zas tohle...

29.6.2004, Pavel Bureš, recenze
Sandisk Wi-Fi + 256 MB SD karta: Ten dělá to a ten zas tohle...
... a oba dohromady udělají moc. Možná takto by se dal charakterizovat nový produkt od společnosti SanDisk. Pokud Vás tato paměťová karta zaujala, přečtěte si první dojmy z jejího používání.
Uživatelé PDA, kteří nemají integrované Wi-Fi, mohou využít rozšiřující Secure Digital karty. Většina PDA má SD slot pouze jeden a tak řada uživatelů stojí před nelehkým rozhodnutím – zda používat paměťovou nebo síťovou kartu. Situace se chopila společnost SanDisk, nasadila svojí kartě velmi příznivou cenu a odhaduji, že se bude dobře prodávat. Níže zveřejněné popisy a zkušenosti se týkají PDA se systémem Windows Mobile, uživatelé Palm OS počítačů mají smůlu. Testování probíhalo na PDA HP iPaq h2215.

Použit byl bezdrátový modul 802.11b. Maximální možná rychlost (ovšem teoretická) je 11 Mb/s. Připojit se můžete až na vzdálenost 240 metrů, pokud v cestě nestojí překážky. V dnešní době je provozování nezabezpečené sítě velmi riskantní, a tak můžete s touto SD kartou využívat WEP, PSK a WPA. Podporované operační systémy jsou Pocket PC 2002 a novější. Možné se v budoucnu objeví ovladače pro jiné operační systémy (např. driver pro Palm OS by se hodil), ale zatím ticho po pěšině. Kartu pořídíte za 129.99 USD, což je docela málo, když si uvědomíte, co kartu obsahuje a jaké poskytuje pohodlí.

Při instalaci musíte dát pozor na to, že nejdříve se musí nainstalovat ovladače a až pak můžete vložit kartu. Po vložení CD do mechaniky PC se zpravidla spustí instalátor ovladače a obslužné utility sám. Důležité je vybrat správnou verzi systému, ušetříte se pozdějšího hledání příčiny problémů. Dále budete vyzvání abyste umístili PDA do kolébky, soubory se přenesou za několik vteřin.


Po jednoduché instalaci můžete již vložit kartu do počítače. Podle manuálu z CD by nyní měla ikonka blikat. Pokud se podíváte do nastavení a vyskočí na vás hláška "Can not detect card". Místo sáhodlouhého přemýšlení, proč tomu tak je, postupujte jako kolega a proveďte soft reset. Po něm již vše fungovalo.



Maximální dosah 240 metrů je opravdu maximální, bezproblémová komunikace funguje do vzdálenosti 180 m. Jak je vidět na obrázku, utilita sice zobrazuje hodnotu signálu, ale pravděpodobně s odchylkou. Pokud totiž signál klesne pod 50%, PDA se několikrát pokusí připojit a pak zkusí další síť.

Jak kartu ohodnotit? Pokud se dodrží určitá vzdálenost, bezdrátová komunikace funguje rychle a bez problému, stejně tak WEP i PSK. Paměťová část poskytuje rychlé čtení a zápis. Největší výhodou je ale sloučení dvou zařízení v jedno. Není třeba přemýšlet, jaký soubor vymažete, abyste jiný mohli uložit do RAM. Jedním slovem: skvělé.


Zdroj: bargainPDA
reklama