reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
30.5.2022, Jan Vítek, aktualita
Těžce zkoušení obyvatelé Šanghaje, které rostoucí počet případů Covidu-19, respektive spíše drakonická opatření čínské vlády dostaly na dva měsíce do velkých potíží, budou moci konečně lépe dýchat. 
SatanS (209) | 31.5.202221:24
jak jednoduse lze zblbnout lidi posranou rymou.
Odpovědět0  2
Choakinek (1548) | 30.5.202214:55
Řízené škrcení ekonomiky. Zapomeňte na covid, covid je jen zástěrka.

Vlády jako vždycky tak i zde nepochopily ekonomii. Ozdravného efektu splasknutí bublin nelze docílit tím, že se ten proces bude ­(centrálně­) řídit, ale naopak je nutné ponechat tržní síly, aby tento proces realizovaly sami. Rozhodně to není ideální ­- střídání období nafukování a splasknutí bublin tu máme zejména kvůli ­"tištění­" peněz ­(úvěrové expanzi­), ale je to pořád významně lepší systém, než o co se vlády pokusily nyní.

Samozřejmě je možné, že musely ­- ­"tržní­" splasknutí bublin by možná tentokrát způsobilo hlubší otřesy, což si vlády nemohly dovolit. Nicméně platí jednoduché pravidlo ­- každé odložení takového otřesu způsobí ještě větší otřes v budoucnu. Toho bychom se, jakožto běžná veřejnost, rozhodně měli obávat. Vlády, mající strach ze stále větších otřesů v budoucnu, budou proti jejich proběhnutí chtít nasadit ­"drsnější­" arzenál, než učinily v minulosti. Nakonec to může být i nástroj v podobě jaderné války!
Odpovědět3  6
wrah666 (6205) | 31.5.20226:55
Nechat úplně rozpadnout ekonomiku není zrovna dobrý nápad. Lidé, kteří reálně nemají na jídlo ­(a tím nemyslím, že nemají na chlast a cigára, ale opravdu na jídlo­) klidně půjdou i s holýma rukama proti vojsku. Budou muset, protože ani nejvyhnilejší vágus nebude dobrovolně hlady. Ale jinak máš samozřejmě pravdu, globální zadlužování je tikající bomba o které nikdo neví, kdy definitivně bouchne. A že to bouchen je jiístota, nelze mít trvale ztrátový rozpočet a hradit ho dluhy. Dříve či později si nezvládnete půjčit dost ani na úroky z dluhů a nastane krach. A to platí jak pro soukromou osobu, tak pro celý stát. A jediné reálné řešení je pro ekonomy nepřijatelné. ­(tedy uskromnit se, dluhy splatit a jakékoliv zadlužování do budoucna zakázat­) A dost států je zadlužených tak, že by toto ani nezvládli.
Odpovědět1  2
Choakinek (1548) | 31.5.202214:25
"Nechat úplně rozpadnout ekonomiku není zrovna dobrý nápad.­"

To samozřejmě není, ale vlády v rukou nedrží žádnou magickou hůlku, která by rozpadu ekonomiky zabránila.

Naopak když srovnám krizi z roku 2008 s tou současnou ­- centrálně řízenou pod záminkou covidu, tak je ta současná jednoznačně horší a tím nemyslím, že zrovna dnes, ale zejména pro vývoj do budoucna.

V roce 2008 mnohem přirozeněji splaskávaly různé bubliny, dnes se to fakticky neděje, naopak vlády vytvářejí pomocný servis pro provozovatele různých bublin ­- strašný průšvih do budoucna.

V roce 2008 ­(a dále­) spíše klesaly ceny, dnes je obří inflace. Do cen se pochopitelně propisuje masivní ­"tištění­" peněz z let 2008 ­- 2019, čili ještě z období před covidovou krizí, jenomže od roku 2020 se začalo ­"tisknout­" ještě dramaticky rychleji ­- to už by se dalo říci, že je součástí covidové krize a tedy že toto opatření je kontraproduktivní ­(a antiekonomické­).

Každý rozumný ekonom prostě musí říci, že vládní opatření nezachraňují ekonomiku, ale pouze vrhají různé zlaté padáky různým bublinářům a pomocí covidové propagandy se snaží vydávat to za něco jiného, čímž vytvářejí iluzi, která má chránit vlády samotné.

To, o čem píšete dále, může vyřešit nejspíš jen měnová reforma. Když vidím, jak dnes vlády pečují o zájmy nejbohatších, je mi jasné, jakým stylem taková měnová reforma proběhne.

Takže nakonec zbídačené obyvatelstvo stejně bude muset vzít hole do rukou a provést reformu ­"lidovou­" cestou.
Odpovědět1  1
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.