Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Satelit GOES-16 už odeslal první úžasné snímky Země

24.1.2017, Jan Vítek, aktualita
Satelit GOES-16 už odeslal první úžasné snímky Země
Americké agentury NASA a NOAA vypustily v listopadu minulého roku na geostacionární oběžnou dráhu nový meteorologický satelit GOES-R, který má dnes již nové oficiální jméno a odeslal nám také první snímky Země.
Tehdy ještě satelit GOES-R byl vypuštěn na oběžnou dráhu Země 19. listopadu 2016 a umístěn byl na geostacionární bod přímo nad americké kontinenty ve výšce cca 35.890 km. Čili na naši evropskou zemičku ani omylem nedohlédne, ale i tak jsou jím pořízené záběry úžasné, i když to pochopitelně není jeho hlavní účel. Nicméně NASA a NOAA je mohou použít pro to, aby ukázaly svůj technologický pokrok daný novým nástrojem Advanced Baseline Imager (ABI). Ostatní satelity flotily GOES jsou totiž založeny na technologii z 90. let, zatímco GOES-16 představuje velký pokrok.


fotografie zcela osvětlené Země složená z několika záběrů - klikněte pro zvětšení -

GOES-16 je tak dostatečně vysoko, aby se mohl podívat na celou Zemi, i když jeho ABI ji stejně musí nafotit vícekrát, abychom se mohli podívat na celou její tvář osvícenou Sluncem. ABI ale neslouží pro tyto propagační účely. Je to také hlavní nástroj pro sledování počasí na celé hemisféře. A stejně jako v předchozích případech využívá pro svou kalibraci tvíř měsíce, která je pořád stejná. Čili i Měsíc se občas dostane do záběru.



Oproti starším fotoaparátům z dřívejších satelitů GOES má ABI čtyřnásobné rozlišení, může vyfotit celou polokouli Země každou čtvrthodinu a kontinentální část USA může zachytit každých pět minut, což je oproti starším satelitům pětkrát rychlejší. Veškeré okolní fotografie byly zachyceny 15. ledna tohoto roku.



Pak tu máme také různé kanály rozdělené dle vlnové délky světla. ABI zachytává obraz ve dvou viditelných délkách, čtyř blízce infračervených a deseti infračervených kanálech, což meteorologům umožní přesněji zjistit aktuální stav počasí a předpovědět jeho vývoj. Vedle toho GOES-16 nese také přístroje pro detekci blesků a sluneční aktivity.

Satelit je již plně funkční, ale nenachází se na svém cílovém místě, o kterém se v NOAA teprve rozhodne někdy na jaře. Poté se z něj stane buď GOES-East, nebo GOES-West, a to do listopadu tohoto roku. Z toho vyplývá, že je plánován další podobný satelit, který dostane označení GOES-17 a ten již je ve skutečnosti testován firmou Lockheed Martin, aby mohl být vypuštěn v horizontu jednoho roku.

Zdroj: Extremetech