reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Satya Nadella vyhodnocen jako největší vizionář

27.5.2015, Michal Hala, aktualita
Satya Nadella vyhodnocen jako největší vizionář
Alespoň podle organizace Juniper Research, která ho ve svém každoročním žebříčku vyhodnotila jako největšího vizionáře v odvětví hi-tech průmyslu. Můžete o tom vést spory, můžete s tím nesouhlasit, nebo se s námi můžete zamyslet, proč byl vybrán.
Nedávno jsme po konferenci Build 2015 uvažovali na téma, kdy a zda se Apple stal nudným a Microsoft zajímavým (čtěte tady). A netrvalo dlouho a CEO Microsoftu přeskočil v hodnocení organizace Juniper Research taková jména jako je CDO Applu Tony Ive, CEO Uberu Travis Kalanick, spoluzakladatel a CEO Netflixu Reed Hastings, zakladatel a předseda Alibaby Jack Ma, zakladatel a CEO Amazonu Jeff Bezos, nebo zakladatel a předseda Tesly Elon Musk.


Satya Nadella


Takže jak vidíte, nejde o žádné lehké váhy. Juniper Research zdůvodnila svůj výběr takto: „Pořadí, které vychází z hodnotících kritérií Juniperu zahrnujících vizi, inovační a osobní kapitál, upozorňuje na Nadellovu implementaci konceptu ,Windows-as-a-Service‘ reprezentujícího fundamentální změnu obchodního modelu Microsoftu zaměřeného na operační systém, který v budoucnu vyústí ve velmi odlišný proces vývoje v Redmondu.“

Mimochodem, tím vývojem se myslí vývoj software. Ale následně půjde i o vývoj na IT trhu a o vývoj postavení Microsoftu na něm. A proces či spíš kontext vývoje softwaru a návazný obchodní model zatím Nadella opravdu docela překopal. Otázkou je, nakolik je to jeho vize a nakolik vynucená reakce a adaptace na měnící se podmínky v odvětví. Ještě stojí za poznámku, že žebříček Juniper Research není považován za úplně nejprominentnější, ale to nám nebrání v tom, zamyslet se nad rolí Satyy Nadelly sami.


One Windows Platform


Já bych totiž s jeho pozitivním hodnocením docela souhlasil, ale zdůvodnil bych ho jinak. On totiž nepřišel jen s konceptem Windows jako služba, ale především naprosto dramaticky otočil kormidlem Microsoftu a dramaticky proměnil jeho chování. Společnost je najednou vstřícná a otevřená vůči konkurenčním platformám jako je Android, iOS či Linux, podporuje na svých platformách open-source řešení jako je Docker, přičemž dokonce aktivně přispívá ke snažení komunity, a především skutečně naslouchá zákazníkům a „necpe“ jim, co nechtějí.

Otázka je jestli je to jen zásluha Satyy Nadelly. Mohla by se jiná osoba v pozici šéfa Microsoftu chovat jinak? Zřejmě mohla, ale pokud by byl do čela společnosti postaven kdokoli rozumný a nikoli hluchý a slepý k okolí, tak by moc jiných rozumných možností asi neměl. Domnívám se, že Nadellova korekce redmondského kurzu přišla spíš pozdě než včas. Což samozřejmě není jeho chyba, ale chyba jeho předchůdce Steva Ballmera.


Platform opporunity


A co se týče inovačního kapitálu Satyy Nadelly, pokud by nový šéf Microsoftu neměl ve firmě schopné mozky, mohl by mít sebevětší vizi a touhu inovovat, ale s hlupáky okolo by sám nic nezmohl. Takže bych to první místo v žebříčku bral jako uznání celému Microsoftu. Rozumějte mi správně – vůbec nechci snižovat zásluhy Satyy Nadelly. Jako zákazník sem rád, že se Microsoft změnil. A rádi ostatně mohou být všichni jeho zákazníci.

Třeba ta vize jediného operačního systému od mobilu po desktop, Surface Hub, Xbox a HoloLens je odvážná a zajímavá. A dost možná změní IT svět. Ale všechny tyhle nové nápady se přece neobjevily během necelého půldruhého roku Satyy Nadelly ve funkci CEO. Už osmičky byly vykročením tímhle směrem. Chci říct jen to, že to první místo v žebříčku mi trošinku připadá jako Nobelova cena míru Baracku Obamovi ještě předtím, než něco reálného v mezinárodní politice vůbec změnil.

No, to jsem možná moc přísný. Ale rozhodně přejme Satyovi Nadellovi, aby svou vizi nového Microsoftu a nápady svých kolegů dokázal přeměnit na naši lepší digitální budoucnost.

Zdroj: Redmond Magazine
reklama