reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SD karty předhánějí Memory Sticky

6.5.2003, Petr Hájek, článek
SD karty předhánějí Memory Sticky
Přes zuřivou snahu Sony cpát paměťové karty Memory Stick pomalu už i do ledniček, SD formát překonává MS média co do prodejnosti a tím pádem i důvěry ze strany výrobců handheldů. Vedle informací o tržním podílu se v článku také dozvíte pár zajímavostí o nejnovějším podstandardu paměťových karet SecureDigital - miniSD.

Dle firmy NPD Group, zpracovávající analýzy trhu, paměťové karty standardu SecureDigital dosáhly v USA na trhu paměťových karet za leden a únor 2003 objemu 23 % maloobchodu.

Tímto typ SD nejen překonává média typu Memory Stick, ale také se - za méně, než tři léta - vypracoval do pozice jakéhosi nepsaného standardu.

Vezměte si, že pokud se dnes objeví PDA, které disponuje pouze jediným paměťovým slotem, tak to bývá většinou právě SD.

Formát SD zaznamenal během roku 2002 nárůst o více než 400 % a dle SD Card Association, regulující záležitosti kolem SD formátu, první letošní náznaky ukazují, že i letos se dá očekávat znatelný nárůst.

SD Card Association byla založena v lednu 2000 společnostmi Matsushita Electric (Panasonic), SanDisk a Toshiba a dnes ji podporuje konsorcium zahrnující přes 550 firem. Od svého založení byl standard SD zabudován do mnoha typů zařízení - od mobilních telefonů, přes audio přehrávače, až po handheldy různých operačních systémů, videokamery a digitální fotoaparáty.

Během roku 2002 se objevilo také několik produktů pracujících dle standardu SD Card Association pro SD I/O periferie - digitální fotoaparáty, FM rádia, Bluetooth karty atd. Jako velmi populární formát mezi výrobci handheldů všech druhů, bývá SDIO implementován jako další rozšiřující doplněk k variantě CompactFlash, která byla svého času v podstatě jedinou možností, jak mohl uživatel svoje PDA nějakým způsobem rozšířit.

S příchodem standardu miniSD v březnu 2003 představila SD Card Association další alternativu pro přístroje, u kterých je velikost externího paměťového média jedním z kritických faktorů při návrhu a výrobě. MiniSD je ultra-miniaturní médium, které bylo navrženo primárně pro použití v mobilní technice 2,5 G a 3 G.

Karta standardu miniSD šetří oproti běžné SD kartě až 40 % plochy tištěných obvodů a 60 % jejího objemu, přitom je stále použitelná s adaptérem (zobrazeným vpravo) ve slotu pro obyčejné SD karty. MiniSD je tedy logicky elektricky i softwarově kompatibilní s SD. Rozměry miniSD jsou 20 x 21,5 x 1,4 mm, zabírá objem 602 krychlových mm a plochu 430 čtverečných mm.

Ke 4. březnu 2003 bylo k dispozici 943 zařízení podporujících paměťové karty standardu SecureDigital.

Je jisté, že Sony na popularitě příliš nepřidal nedávný nepříjemný krok v podobě přechodu ze standardu Memory Stick omezeného na 128 MB na Memory Stick PRO, se kterým se ovšem ne každé zařízení dokáže domluvit. U těch novějších pomůže patch, u starších mají zákazníci prostě smůlu.
Zdroj: infoSync
reklama