reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Seagate odhalil nástupce diskové technologie PMR

10.9.2013, Jan Vítek, aktualita
Seagate odhalil nástupce diskové technologie PMR
Společnost Seagate ohlásila, že na trh poslala na milion pevných disků využívajících novou metodu zápisu, ovšem nedozvěděli jsme se, jaké to jsou. Vypadá to tedy, že jde o nějaké již starší modely, u nichž Seagate prostě SMR využil a vyzkoušel....
Společnost Seagate ohlásila, že na trh poslala na milion pevných disků využívajících novou metodu zápisu, ovšem nedozvěděli jsme se, jaké to jsou. Vypadá to tedy, že jde o nějaké již starší modely, u nichž Seagate prostě SMR využil a vyzkoušel. Po Perpendicular Magnetic Recording (PMR), čili technologii kolmého zápisu, tak přichází na scénu Shingled Magnetic Recording (SMR), čili doslovně přeloženo šindelový magnetický záznam. Nejde ale o technologie, které by si vzájemně konkurovaly.





A co mají šindele společného s nejnovější technologií pevných disků? Jednoduše to, že stopy se stejně jako šindele částečně překrývají, což je umožní zapisovat s vyšší hustotou, což má zajistit o 25 % vyšší kapacitu. Na jeden disk to znamená vyšší kapacitu až o 1,25 TB, aniž by to nějak významně ovlivnilo cenu pevných disků. SMR také umožní jít za hranici 5 TB na jeden disk. Zrovna 5TB disky se čtyřmi plotnami se mají objevit již příští rok.


Technologie PMR umožnila zapisovat užší stopy, ovšem zde již výrobci narážejí na fyzická omezení pro velikost čtecích/zapisovacích hlaviček, takže další možností bylo změnit samotný způsob zápisu. SMR má být přitom relativně jednoduchý způsob pro navýšení kapacity a umožní také zvýšit spolehlivost díky tomu, že disky s nižší kapacitou budou potřebovat méně ploten i hlaviček. Úkolem pro budoucích 7 let je pak vyrobení disku s kapacitou 20 TB.

Zdroj: TZ Seagate

reklama