Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Seagate: rok 2016 bude rokem zetabajtu

29.9.2014, Jan Vítek, aktualita
Seagate: rok 2016 bude rokem zetabajtu
Společnost Seagate zveřejnila infografiku firmy XO Communications, která odhaduje složení dat, jež budou v roce 2016 k dispozici na Internetu. Z toho vyplývá, že tento rok jejich objem dosáhne jednoho zetabajtu.
Infografika firmy XO Communications ukazuje, že do jednoho zetabajtu by mohlo schovat 323 billionů kopií knihy Vojna a mír nebo 2 miliardy let dlouhá hudební nahrávka. Naštěstí to už není přepočítáváno na oblíbenou jednotku fotbalových hřišť, a tak se raději podívejme na prostou řeč čísel. Dnes má řada uživatelů ve svých počítačích k dispozici disky s kapacitou v řádu terabajtů (TB). Následují petabajty (PB), do nichž se vejde 1024 TB. Za petabajty jsou exabajty (EB) a až za nimi zetabajty (ZB), čili jeden zetabajt je miliarda terabajtů (1021 bajtů).





Nicméně to jsou pouze data, která budou k dispozici na síti a do nich se samozřejmě nepočítají osobní nebo firemní datové archivy. Pokud by se počítaly, tak dle odhadů bylo na různých paměťových zařízení na světě již v roce 2013 uloženo na 4,4 ZB dat.





Seagate předpokládá, že trh s úložnými zařízeními dále značně poroste, a to o 44 procent v nejbližší době. To by mělo zajistit, aby v roce 2020 bylo po celém světě uloženo již 447 ZB dat, čili jsme na dobré cestě k dalšímu milníku, jímž je jotabajt (YB), což je pochopitelně 1024 zetabajtů.

Zajímavé je i rozdělení dat na internetu dle jejich typu. Zcela nepřekvapivě vede video, ať už jde o video na přání, videokomunikace nebo jiné formy. Webová data jsou s odstupem na druhém místě a nakonec máme sdílená data jiného typu.

Zdroj: Hexus.net