reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Seagate s WD kvůli Chia zvýší produkci pevných disků

16.6.2021, Jan Vítek, aktualita
Seagate s WD kvůli Chia zvýší produkci pevných disků
Kapacita sítě kryptoměny Chia prudce roste a přirozeně se tím zvyšuje poptávka především po pevných discích. Společnosti Seagate a Western Digital se na ni rozhodly zareagovat, a to navýšením své produkce. 
V rámci sítě Chia už fungují úložiště s celkovou kapacitou téměř 25 exabajtů, přičemž tato kapacita stále vytrvale roste, i když s menšími či většími výkyvy. Na začátku tohoto týdne se navíc konečně rozjely i pooly, kterých zatím ale funguje jen velice málo pokud jde o takové, kde je vůbec nějaká reálná šance na úspěch, čili na zisk odměny, která se pak přerozdělí mezi zapojené farmáře. Spočítat se zatím dají na prstech jedné ruky. 
 
 
Kvůli zvýšené poptávce po pevných discích, které v tomto případě slouží pro ukládání souborů s hashi, a jejich kapacita tak určuje farmářský "výkon", se ve firmách Seagate a WD zvedne produkce. Podobný dopad přitom nelze očekávat v případě SSD. Tam je také zájem především o výkonné modely s dlouhou výdrží, ale ty slouží jen k tvorbě zmíněných souborů, které jsou následně přesunuty na pevné disky, kde už zůstanou. Logicky jich tak není třeba tolik a zájem se také může rozprostřít mezi více výrobců. Na druhou stranu mají firmy, které si farmáři oblíbili, přímo žně a například firma ADATA hlásila 5násobný prodej SSD oproti normálnímu stavu. 
 
Server The Register také hlásí, že dle dat firmy Context vzrostly evropské prodeje 10TB nearline HDD v dubnu na téměř 200.000 kusů, což znamená 240% meziroční nárůst a o téměř 170 % vzrostly prodeje spotřebitelských verzí pevných disků určených pro běžné NAS a vyšší zájem byl také o disky určené primárně do dohledových kamerových systémů. 
 
Hodnota kryptoměny Chia (XCH) přitom postupem času spíše klesá, přičemž ta se ještě stihla začít obchodovat v době, kdy Bitcoin s Ethereem teprve šplhal ke svému jarnímu rekordu, čili brzy poté přišlo ochlazení, které přirozeně postihlo také XCH a ta se aktuálně pohybuje těsně nad 400 dolary. 
 
Seagate přitom už navýšil své předpokládané tržby za tento kvartál s poznámkou, že jde právě o dopad zájmu farmářů. CFO Gianluca Romano také uvedl, že díky Chia si může jeho firma nyní užívat toho, že namísto nedostatečně využitých výrobních kapacit nyní dosáhla téměř plné výrobní kapacity. Podobně se vyjádřil zástupce WD, který uvedl, že aktuálně vyrábí disky při plné kapacitě svých provozů. Nicméně ani jedna z těchto firem neohlásila, že by se chystala rozšiřovat své továrny a jejich linky či snad dokonce stavět nové, což je vcelku pochopitelný a opatrný přístup. Takovou možnost by dnes jistě využili výrobci grafických karet, kteří mají "v záloze" hráče čekající na grafiky za rozumnou cenu. Na nic takového se ale WD a Seagate v případě HDD spolehnout nemohou.


reklama