reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Seagate ukázal svůj první SATA 6 Gb/s disk

22.9.2009, Jakub Doležal, aktualita
Seagate ukázal svůj první SATA 6 Gb/s disk
Ještě nedávno se výrobci pevných disků předháněli v nových úsporných modelech, nyní se pozornost obrací zpět k výkonu. Seagate představil svůj první pevný disk s podporou SATA nové generace s označením Barracuda XT. Rychlost klasických pevných...
Ještě nedávno se výrobci pevných disků předháněli v nových úsporných modelech, nyní se pozornost obrací zpět k výkonu. Seagate představil svůj první pevný disk s podporou SATA nové generace s označením Barracuda XT.



Rychlost klasických pevných disků pomalu přestává stačit a ty se tak stávají brzdou celou systému. Přesněji řečeno Achillovou patou je rychlost sběrnice, která obstarává přenos dat mezi základní deskou a samotným diskem. Z těchto důvodů byl vyvinut nástupce současného SATA 3.0 Gb/s, který zdvojnásobuje teoretickou propustnost řadiče.

První deska s novým SATA čipem byla představena již v červnu společností Gigabyte. První modely využívající nové generace byly odhadovány na měsíc září, a jak vidno odhady nebyly daleko od pravdy. Nový disk od Seagate nabídne kapacitu 2TB, 7200 otáček a vyrovnávací paměť 64 MB. Současně používaných 32 MB prý pro odbavení dat nestačí.



Každopádně prosazení na trhu s počítači je zatím velmi vzdálené. Valná většina výrobců desek zatím o novém SATA řadiči příliš nemluví, a pokud bude osazen, tak u high-endových modelů. Ostatně odhaduji, že cena prvních SATA 6 Gb/s disků také nebude nízká. Většina prognóz ohledně rozšíření této technologie počítá spíše s příštím rokem.

Zdroj: Fudzilla, Seagate
reklama