reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Seagate vrací úder novými disky pro Enterprise

26.3.2011, René Pfeifer, aktualita
Seagate vrací úder novými disky pro Enterprise
Ve světle událostí plánovaného spojení WD a Hitachi GST by se mohlo zdát, že se nedávný největší hráč na trhu úložných zařízení snaží udržet svoji pozici alespoň v lukrativním segmentu serverových disků. A v nejnovější premiéře toho má skutečně...
Ve světle událostí plánovaného spojení WD a Hitachi GST by se mohlo zdát, že se nedávný největší hráč na trhu úložných zařízení snaží udržet svoji pozici alespoň v lukrativním segmentu serverových disků. A v nejnovější premiéře toho má skutečně hodně co nabídnout. Uvádí totiž na trh hned tři sady novinek.

První z nich je dvojice výkonných SSD disk. Pulsar XT.2 je 2.5“ solid-state disk založený na SLC buňkách. Komunikuje přes 6Gb/s SAS rozhraní a je nabízen s kapacitami 100, 200 a 400 GB. Měl by to být nejrychlejší disk v portfoliu Seagate s výkonem 48 000 operací náhodného čtení za sekundu a 22 000 IOPS zápisu při zpracování 4KB bloků. Maximální rychlosti přenosu dat souvislého čtení dosahuje XT.2 360 MB/s, při zápisu 300 MB/s.



Seagate Pulsar 2 je serverové SSD složené z pamětí typu MLC o kapacitách do výše 800 GB. Kromě různé velikosti je na výběr ze dvou 6Gb/s rozhraní SAS i SATA. Více konkrétních parametrů k výkonu výrobce zatím neudává, víme jen, že k dispozici budou i modely s šifrováním dat. Udávaná polehlivost MTBF obou Pulsarů je 2 miliony hodin. Velkovýrobci výpočetní techniky mají oba disky již k dispozici, případní zájemci z řad koncových uživatelů si musí ještě měsíc počkat.

Další vlnu útoku Seagate zacílil na pole 2,5“ serverových pevných disků inovovanými modely Savvio 15K.3 a Savvio 10K.5. Obě novinky nabízí vyšší výkon, kapacitu a jsou vybaveny komunikačním rozhraním SAS 6Gb/s.



Model 10K.5 je prozatím největším zástupcem mezi 2,5“ disky s 10tis otáčkami s maximální kapacitou úctyhodných 900 GB a kromě SAS nabídne i 4Gb Fibre Channel rozhraní. Plotny Savvia 15K.3 se otáčí rychlostí 15 000 RPM a nabízí prostor až 300 GB. Na tok dat přes 6Gb/s SAS bude dohlížet i 64MB vyrovnávací paměť. Spolehlivost obou modelů zaručuje 5letá záruční doba a MTBF 2 miliony hodin.



Poslední novinkou na poli disků do diskových polí je 3,5“ HDD Constellation s označením ES.2. Jeho hlavní zbraní je robustní a v segmentu zatím ojedinělá kapacita 3 TB. 6Gb/s Serial ATA (SATA) i Serial Attached SCSI (SAS) rozhraní spolu s 64MB vyrovnávací pamětí zajistí ES.2 dostatečný datový tok v 24/7 serverových aplikacích. Dalšími zárukami spolehlivosti jsou pro data Self-Encrypting Drive (SED) šifrování a pro chod disku 1,4 miliony hodin MTBF (mean-time-between-failure).

Stejně jako ostatní modely z dnešního představení mají výrobci výpočetní techniky Constellation ES.2 již k dispozici a obyčejní smrtelníci musí počkat do druhé čtvrtiny roku.

TZ Seagate
reklama