reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sendo X - Nástupce Sendo Z100

23.10.2003, Petr Hájek, článek
Sendo X - Nástupce Sendo Z100
Firma Sendo se po sporu s Microsoftem, se kterým pracovala na smartphonu Sendo Z100, rozhodla svůj následující model vytvořit na platformě Series 60. Tak tady ho máme. Malý smartphone obsahující snad všechny představitelné vlastnosti, na jaké si jen uživatel může vzpomenout. Nevíme jak Vám, ale nám se tenhle drobek líbí více, než bývalé Sendo Z100 připravované s MS.
Společnost Sendo včera představila svůj smartphone Sendo X - přístroj založený na platformě Nokia Series 60. Některé smartphony platí za svoji příslušnost k této produktové skupině většími rozměry a nepohodlným voláním, ne tak Sendo X, jeho váha 120 g je stále více než přijatelná. Smartphone používá displej zobrazující při rozlišení 176 x 220 pixelů 65536 barev, což je stejný typ, jako u přístrojů Siemens SX1 a Nokia 6600 (mimochodem, ty také běží na Series 60). Navíc, Sendo se (velmi moudře) rozhodla nešetřit na paměti přístroje, které bude k dispozici celkem 64 MB. Ač je z paměti jen 32 MB dostupných, stále je to mnohem více, než je u Series 60 smartphonů zvykem. Pokud by náhodou někomu bylo 32 MB málo, může sáhnout po SD/MMC kartě, pro kterou u Senda X nechybí slot.

Podobně jako prakticky všechny dnešní smartphony na trhu, i Sendo X obsahuje vestavěný digitální fotoaparát rozlišení VGA. Tento má jak integrovaný blesk a redukci jevu červených očí, tak i 4násobný digitální zoom. Speciální grafický koprocesor pak má na starosti, aby celý displej Senda X fungoval při snímání jako hledáček se změnou scény v reálném čase. Tento čip přijde uživateli vhod také při přehrávání videa v RealOne playeru (H.263, MPEG4 a RealVideo formáty). U takto koncipovaného modelu samozřejmě nemůže chybět ani plná podpora práce s MMS. V kombinaci s šik provedením nabídne Sendo X mnoho zlepšováků typických pro Series 60, včetně například "Sendo Now!" (v podstatě možnost upravit úvodní "Home" obrazovku k obrazu svému).

Audiostránka nikterak nezaostává za částí grafickou, skutečně, 64hlasá polyfonie se dnes moc často nevidí. Údajně prý také nebude problém nahrát si libovolný zvuk a pak jej přehrát na něčem (i jako zvonění), co Sendo skromně nazývá "scientifically designed dual acoustic chamber speaker system." O reproduktoru ani hlasitém odposlechu se sice Sendo přímo nezmínila, ale vzhledem k možnosti přehrávat MP3 soubory se dá jeho existence přinejmenším předpokládat.

Sendo X není zanedbán ani po stránce konektivity, tu nabízí v solidním triband GSM/GPRS 900/1800/1900 MHz, zabudovaném Bluetooth, IrDA a USB. Co se týče webových formátů, tak si smartphone poradí s HTML 4.2, Frames, WAP 2.0, XHTML MP a Security (SSL a WTLS). Sendo X dále zvládá (tedy mimo jiné): správu až 6 emailových účtů, plnou synchronizaci, prohlížení souborů v 30 různých formátech i zachytávání videa se zvukem. I Sendo X lze dovybavit Java či Symbian aplikacemi, což znamená, že již v době jeho uvedení bude na trhu dostatečně široký výběr software.

Společnost Sendo potvrdila, že by novinka měla být přinejmenším na některých trzích dostupná ještě před koncem roku 2003.






Zdroj: MobileBurn
reklama