Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sendo X - První dojmy

28.11.2003, Petr Hájek, článek
Sendo X - První dojmy
Pro prezentaci svého chystaného Series 60 smartphonu jménem Sendo X si společnost Sendo vybrala prostory londýnské Imagination Gallery. Přinášíme vám první dojmy z používání tohoto zařízení tak, jak je zachytil zahraniční kolega, který měl možnost si s jedním z nejmocnějších Series 60 smartphonů takříkajíc "pohrát."

Sendo X běží na firmou silně modifikovaném Series 60 verze 1.2s nad Symbian OS 6. Třeba Nokia 6600 sice běží na novější verzi OS, ale průměrný uživatel by měl co dělat, aby poznal nějaké výraznější rozdíly, protože Sendo X obsahuje vestavěnou podporu pro mnoho různých věcí, včetně řady video a audio formátů. Pre-release verze, která se dostala zahraničnímu redaktorovi do rukou vykazovala občas poněkud divné chování, což je ale zatím jistě omluvitelné, zejména pokud uvážíme, že na pozadí běžel kvůli debugu spuštěný trasovací program.

Vnější provedení působí velmi hladkým dojmem, i rozměry přístroje se v porovnání s již zmíněnou Nokií 6600 jeví jako mnohem menší, což také jsou, ale díky designu Senda X to vyniká opravdu výrazně. Člověk by skoro řekl, že Sendo X je prvním skutečně kapesním Series 60 smartphonem. Klávesnice má výbornou hmatovou odezvu, uspořádání je taktéž OK. Dodejme ještě, že na straně přístroje se nachází další hardwarové tlačítko sloužící k aktivaci rozeznávání hlasu. S jeho pomocí se uživatel bude moci probírat kontaky, vytáčet číslo i procházet se v menu. Ovládání hlasem používá fonetické rekognice.

Další z velmi příjemných vlastností Senda X je schopnost využít jak SD, tak i MMC karty. V tomto okamžiku je jisté, že SD slot nepodporuje SDIO, ale firma Sendo se nechala slyšet, že již má k dispozici řešení, jež může být později integrováno (nepodařilo se nám zjistit, zda do stávajícího Senda X nebo příštích přístrojů...).

Povšimněte si prosím na obrázku u displeje horních 12 pixelů, neustále se zde zobrazují informace o signálu, stavu akumulátoru, došlých zprávách a některých dalších věcech. Sendo X je i přesto stále připraven spouštět aplikace a hry pro Series 60, pokud jsou samozřejmě v patřičném formátu.

Díky speciálnímu GraphiX koprocesoru je procházení menu příjemně rychlé. To se týká i situace, kdy displej funguje jako hledáček pro vestavěný digitální fotoaparát. Překreslování displeje je v porovnání s ostatními smartphony na trhu velmi plynulé. Jak už to tak u smartphonů bývá, kvalita fotografií by mohla být lepší, zejména za mizerných světelných podmínek, naštěstí nechybí některé další funkce jako je redukce jevu červených očí nebo vestavěný blesk. Bohužel, kvůli trasovacímu programu nebylo možno zkusit, jak si Sendo X vede při snímání videa, dle příslibu Senda nás má ale v plné verzi očekávat 15 fps i s audiem.

Sendo X bezesporu vykazuje velmi velký potenciál. Informace o ceně a o tom, kdy se smartphone objeví, je zatím známa pouze pro Německo - někdy během prvního kvartálu 2004 za nějakých 500 EUR.


Zdroj: infoSync