Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Serverová verze procesoru Conroe bude mít FSB 1333

10.1.2006, Eagle , aktualita
Serverová verze procesoru Conroe bude mít FSB 1333
Podle magazínu The Inquirer, který viděl tajné roadmapy, dal Intel svým partnerům najevo, že serverová verze očekávaného procesoru Conroe se zcela novou architekturou bude operovat s frekvencí FSB 1333 MHz. Díky tomu bude mít tento procesor...
Podle magazínu The Inquirer, který viděl tajné roadmapy, dal Intel svým partnerům najevo, že serverová verze očekávaného procesoru Conroe se zcela novou architekturou bude operovat s frekvencí FSB 1333 MHz. Díky tomu bude mít tento procesor (pojmenovaný Woodcrest) k dispozici propustnost do čipové sady o rychlosti 10.6 GB/s (současná Pentia D mají jen 6.4 GB/s). Přestože nás servery příliš nezajímají, je to dobré vodítko právě k pro nás velmi zajímavému trhu stolních počítačů. Intel totiž za posledních několik let vždy procesory pro servery i stolní počítače stavěl na zcela identických čipech, které třeba jen pasovaly do jiného socketu. V praxi to tedy zcela nepochybně znamená, že jak Conroe, tak i nové čipové sady jsou z technického hlediska schopné práce na tak vysokých frekvencích. Díky tomu bude špičkový výkon čipu záviset spíše na marketingových rozhodnutítch než na technologických omezeních. V kombinaci s připravovanou čipovou sadou Broadwater s očekávanou podporou DDR2-800 (12.8 GB/s v dual-channel režimu) by tak Conroe mohl významně navýšit výkon současných řešení.


(klikněte pro zvětšení)

Společně s touto informací se také potvrzuje, že nová architektura je skutečně připravována pro 4 MB sdílené L2 cache. Stejně jako by se měl někdy v průběhu června objevit Conroe, tak by se v této době měl také objevit již zmíněný Woodcrest a také mobilní Merom. U něj Intel plánuje, stejně jako u nedávno uvedeného mobilního dvoujádrového čipu Yonah, použití FSB 667. Zároveň se ale zdvojnásobí L2 cache, přibude podpora 64bit rozšíření a jádro se samozřejmě vymění za výrazně vylepšený model schopný zpracovávat 4 mikroOPs v jednom taktu. Mimo to se také hovoří o tom, že Merom by měl mít v klidovém stavu ještě nižší spotřebu než Yonah.