reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SGI slaví 25 let a připravuje výhled na další čtvrtstoletí

22.10.2007, Jan Vítek, aktualita
SGI slaví 25 let a připravuje výhled na další čtvrtstoletí
Společnost SGI si v těchto dnech připomíná 25 let svého působení a poukazuje na to, jak její počítače a jiné produkty pomohly k utváření světa do takové podoby, jakou známe dnes. Firma byla založena v roce 1982 Jimem Clarkem a studenty techniky...
Společnost SGI si v těchto dnech připomíná 25 let svého působení a poukazuje na to, jak její počítače a jiné produkty pomohly k utváření světa do takové podoby, jakou známe dnes. Firma byla založena v roce 1982 Jimem Clarkem a studenty techniky ze Stanfordské univerzity. Jako první produkt se ujal grafický terminál pro Výzkumný ústav NASA v Mountain View (Kalifornie).



A i nyní SGI s NASA nadále spolupracuje. „Po všechna ta léta NASA stále spoléhá na systémy od SGI a získává tak jedinečné poznatky o naší domovské planetě a jejím vesmíru,“ uvádí F. Ron Bailey, zakladatel a vedoucí NASA Advanced Supercomputing Division v NASA Ames. „Zde, ve společnosti NASA, nám SGI řešení pomohla založit dlouhodobý směr výzkumu vesmíru, umožnila vědcům přesněji vystihnout vliv lidstva na naše životní prostředí i klima a vybavit nás pro to, abychom byli schopni uvést novou generaci letecké přepravy na Zemi.“

Dále firma uvádí množství úspěchů na poli vědy, ke kterým mohla přispět a také výčet vlastních milníků, kam patří například první pracovní stanice založená na procesorech RISC, která přišla v roce 1987, grafická knihovna IRIS z roku 1991, první prodej open source souborového systému XFS v roce 2001, nebo v minulém roce systém SGI Altix s jednotlivou instancí Linuxu, která běžela přes všech jeho 1024 procesorů.

A při této příležitosti SGI ještě odhalilo novou rodinu úložných síťových systémů SGI InfiniteStorage NEXIS NAS, která nadále pracuje s XFS. Zaměřena byla v tomto případě škálovatelnost kapacity, velikost a výkonnost. Nová rodina staví na předešlých generacích SGI storage zařízení, dělí se na NEXIS 5000 NAS a NEXIS 7000 NAS a byla předurčena pro oblast podnikového HPC, kde figurují databáze, data mining, on-line média, výzkumy, vědecké a strojírenské modelování, atp. Zákazníci si budou moci vybrat verzi v rozsahu od 3TB 2U platformy až po monstra s téměř polovinou petabyte.

Zdroj: SGI
reklama