reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Showa Denko má pro Toshibu plotny pro 18TB MAMR disky

25.2.2019, Jan Vítek, aktualita
Showa Denko má pro Toshibu plotny pro 18TB MAMR disky
Společnost Showa Denko K.K. (SDK) oznámila, že dokončila vývoj zásadních komponent pro nové pevné disky Toshiba využívající technologii MAMR. Jde o příslušné plotny, z nichž se budou už na linkách Toshiby vyrábět hotové 18TB disky. 
Nedávno jsme se dozvěděli, že společnost HOYA začala se stavbou továrny pro skleněné plotny využitelné v pevných discích využívajících technologie HAMR i MAMR. Společnost Showa Denko K.K. (SDK) tak asi nechtěla být odstrčena, a tak na konci minulého týdne ohlásila ukončení vývoje svých ploten, které budou využitelné i v 18TB pevných discích firmy Toshiba s technologií MAMR (Microwave Assisted Magnetic Recording) a někdy později přijdou na řadu také plotny pro HAMR (Heat Assisted Magnetic Recording).
 
 
Jde tak logicky o 3,5" plotny, v jejichž případě SDK slibuje kapacitu po 2 TB, ale už nijak nespecifikuje, jaká je na nich nanesena magnetická záznamová vrstva. Dle Western Digital má jít ale o velice podobný materiál, jaký se dnes využívá v discích zapisujících pomocí technologie PMR (již běžná Perpendicular Magnetic Recording). Pro Toshibu a její zákazníky to má znamenat předvídatelné vlastnosti disků, především co se týče spolehlivosti. 
 
Pro výsledné 18TB disky se tak musí použít celkem devět 2TB ploten a to bude bezpochyby znamenat, že půjde o disky plněné heliem. Ty se mají objevit ještě letos, ale zatím v podobě vzorků a komerční dostupnost je tak naplánována na příští rok. Více se o těchto discích nedozvíme, neboť jde o informace od firmy Showa Denko a ta se těžko vyjádří k samotným produktům, které ona nevyrábí. Nedozvíme se ani žádné podrobnosti o tom, kdy SDK připraví plotny pro HAMR, ale není jediná, která je bude vyrábět. 
 
Zdroj: Anandtech


reklama