reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Shuttle uvádí XPC barebone pro malá děla

11.3.2016, Jan Vítek, aktualita
Shuttle uvádí XPC barebone pro malá děla
Dobře známý výrobce počítačových barebone, společnost Shuttle, si připravila základ pro malý, ale výkonný počítač. Prodávat jej bude pod označením XPC SZ170R8 a nabídne možnost využití výkonných procesorů Intel a samostatných grafických karet.
Shuttle XPC SZ170R8 také dokáže v sobě nést slušnou nabídku úložných zařízení, mezi něž tedy už dle prvního pohledu nebude patřit optická mechanika. Pro tu zde není místo, ovšem díky tomu se uvolnil prostor pro až čtyři 3,5" pevné disky, namísto nichž lze díky adaptérům PHD3 (bohužel pouze volitelné) instalovat do jedné pozice dvě 2,5" SSD. Teoreticky tak půjde do tohoto barebone umístit až osm SSD.





Shuttle si pro tento počítač vybral skříň typu kostka s jednoduchým designem. Nenabízí sice fotografie jejího interiéru (tedy až na dvě v produktovém PDF), ale my si můžeme díky fotografii zadní části snadno představit, co uvnitř najdeme. V zadní části to bude deska a jiné komponenty včetně zdroje a v přední části pak diskové pozice. Samotný přední panel skříně nese krom kontrolek a vypínače také dva porty USB 3.0 a dva audio schované za výklopnými dvířky.





Vzadu máme porty základní desky s čipsetem Z170. Jde o jistou Shuttle FZ170, kterou nám výrobce také ukáže. Hned je zřejmé, že jde o speciální desku vyrobnou na míru tomuto počítači, takže to není deska běžného formátu. Vyrobena byla tak, aby vyplnila celé dno počítače, díky čemuž se na ní vejde mnohem více prvků, než kdyby byla použita některá z desek Mini ITX. Vzadu najdeme tedy dva DisplayPor 1.2, jeden HDMI 1.4, šest USB 3.0 plus jeden kombinovaný s eSATA, RJ-45, reset CMOS a pět audio konektorů.





V Shuttle si tak mohli lépe uzpůsobit systém chlazení procesoru, který dostaneme v základním balení a vypadá skutečně dobře. Spoléhá na základnu se čtyřmi heatpipe, které vedou k žebrům viditelným skrz zadní průduchy. Tato žebra jsou společně s ventilátorem umístěna v tunelu, takže vzduch bude proudit skrz ně a pak přímo ven ze skříně. Díky tomu se jedním ventilátorem vyřeší jak chlazení procesoru, tak odvětrávání skříně. Deska obsahuje vedle jednoho PCI Express 3.0 x16 také ještě jeden x4, pokud by nám snad stačila jednoslotová grafika. Paměťové sloty máme čtyři a pokud budete chtít využít všechny čtyři pozice pro 3,5" HDD, máte tu ještě jeden slot M.2 pro 80mm karty (podpora SATA a NVMe) pro výkonná SSD. Mini PCI Express 2.0 x1 může zase nést modul s Wi-Fi a Bluetooth. Do čtyř slotů DDR4 DIMM lze vměstnat moduly s celkovou kapacitou až 64 GB.

Počítač má celkové rozměry 332 x 216 x 198 mm a jeho nedílnou součástí je napájecí zdroj, který také nemá klasický formát. Nabídne ale výkon 500 W a certifikaci 80 Plus Silver, takže díky němu si můžeme vytvořit i výkonnou herní sestavu. Cena XPC Barebone SZ170R8 bez daně byla stanovena na 322 eur, což nezahrnuje ony redukce pro 2,5" zařízení, port COM a také moduly WLAN, jež si můžeme z nabídky firmy Shuttle přiobjednat.

Zdroj: TZ Shuttle
reklama