reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SilverStone ECU05: snadný upgrade na USB 3.1 typ C

4.4.2016, Jan Vítek, aktualita
SilverStone ECU05: snadný upgrade na USB 3.1 typ C
Pokud pošilháváte po výkonném rozhraní USB 3.1, které nabízí také nový oboustranný konektor USB typu C a nechcete přitom kupovat rovnou novou desku a s ní i ostatní hardware, je tu třeba SilverStone ECU05. Co vše nabídne?
SilverStone SST-ECU05 je přídavná PC karta pro rozhraní PCI Express 2.0 x2, takže může nabídnout propustnost až 10 Gb/s, což je akorát tak pro obsloužení jednoho portu USB 3.1. Vedle toho ale tato karta nabídne ještě dva porty USB 3.0 typu A a k tomu header pro dva další interní USB 3.0. Je tedy zřejmé, že na všech těchto rozhraních jednoduše nemůže její PCIe 2.0 s jeho dvěma linkami pokrýt veškeré nároky na datovou propustnost. Na druhou stranu, kdy by taková situace měla nastat?





Tato karta tak může posloužit především majitelům starších systémů, které třeba nemají ani vlastní porty USB 3.0, ale zato mají volné sloty s rozhraním PCI Express. Na záslepce karty, kterou mimochodem dostaneme také v nízkém provedení, máme jednak jeden 10 Gb/s USB 3.1 typu C a pak dva klasické 5 Gb/s USB 3.0, z nichž ten černý má posílené napájení na 1,5 A (standard USB Battery Charging (BC) 1.2, u klasických USB 3.0 je to 900 mA). USB 3.1 mimochodem nabídne až 3 A, takže až 15 W.





Na kartě samotné je standardní 19pinový header pro další dva porty USB 3.0, který můžeme využít třeba pro porty počítačové skříně. Karta ale nedostane dost energie ze slotu, takže její napájení musí být posíleno, a to pomocí jednoho konektoru SATA Power.

SilverStone ECU05 také podporuje UASP (USB Attached SCSI Protocol) a operační systémy s XHCI (eXtensible Host Controller Interface), díky čemuž nebudou nutné žádné ovladače. Využívá USB 3.0 kontroler typu VIA Lab VL812 a USB 3.1 kontroler ASMedia ASM1142. Porty jsou chráněny proti nadproudu a podpora je zajištěna pro Windows 7 (32bit/64bit [vyžadovány ovladače]), 8/8.1/10 (32bit/64bit), Ubuntu/Linux/Mac OS. O dostupnosti a ceně se zpráva nezmiňuje.

Zdroj: TZ SilverStone
reklama