reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SiS649: Grantsdale po vzoru SiS

17.9.2004, Štěpán Mrázek, článek
SiS649: Grantsdale po vzoru SiS
Společnost SiS si získala již před časem věhlas svými čipovými sadami. Z outsidera proslulým lácí svých produktů se stal seriózní výrobce, jehož produkty se pyšní nejmodernějšími technologiemi. Pěkným příkladem je čipová sada SiS649...
PCI Express je magické slůvko, které v oblasti čipových sad a grafických znamená něco nového, něco lepšího, zkrátka něco za co stojí utrácet peníze. Uvést novou čipovou sadu bez podpory této sběrnice je dnes již prakticky nemožné a výrobci jsou si toho vědomi. Čipové sady s touto sběrnicí jsou tedy již na trhu (Intel) či jsou minimálně oficiálně či neoficiálně ohlášené (zbytek výrobců). My jsme se dnes podívali na jednu novou čipovou sadu, která se pyšní právě podporou nových technologií, které přinesla „Intelovská“ platforma LGA775 – klíčovým prvkem mezi nimi je samozřejmě sběrnice PCI Express. Řeč je o modelu SiS649, který si dnes podrobně popíšeme.

Northbridge SiS649

Jako ostatně většina čipových sad se SiS649 skládá ze dvou různých čipů, první z nich nese označení SiS649 a dává název celé čipové sadě. Jeho funkce jsou zcela klasické jako u každého severního můstku. Stará se o komunikaci s procesorem, zde přicházejí ke slovu sběrnice 100/133/200 MHz (400/533/800 MHz QDR) s datovou propustností 3,2/4,3/6,4 GB/s. Podpora procesorů s jádrem Prescott a technologie Hyper-Threading je zde samozřejmostí.

Mezi další úkoly patří komunikace s operační pamětí, která může být typu DDR400 (propustnost 3,2 GB/s) či DDR-II 533 (propustnost 4,2 GB/s). Na rozdíl od běžného standardu u high-endových čipových sad tento model nepodporuje dual-channel režim.

Poslední dva úkoly jsou již vcelku očekávatelné. O sběrnici PCI Express jsme již mluvili a tak zde logicky najdeme jeden slot PCI Express x16 s propustností 4 GB/s v každém směru. No a nakonec čip SiS649 komunikuje se svým jižním bratříčkem SiS965 o kterém si něco povíme v dalším textu. Komunikaci zajišťuje sběrnice MuTIOL s propustností 1 GB/s.



Obr. 1 – Čipová sada SiS649
klikněte pro zvětšení

Southbridge SiS965

Southbridge SiS965 si od minulé verze značně polepšil. Počet portů Serial ATA-150 stoupnul ze dvou na čtyři, mimo šesti slotů PCI (133 MB/s) jsou nyní podporovány i dva sloty PCI Express x1 (250 GB/s). Malou zajímavostí je osmikanálový zvukový kodek AC’97 2.3 a možnost dvou Ethernet čipů (1G Ethernet a 10/100 Mbit/s Ethernet – viz blokové schéma).

Ostatní specifikace zůstávají více či méně stejné jako u předchozího čipu SiS964 (osm portů USB 2.0, dvoukanálový řadič ultra ATA/133, podpora faxmodemu V.90, porty pro myš a klávesnici atd.). Za největší přínos osobně považuji podporu RAID režimů0, 1,0+1 a JBOD (která je nyní možná, protože řadič nově umožňuje použití čtyř disků SATA).


Obr. 2 – Blokové schéma čipové sady SiS649
klikněte pro zvětšení

Svět hardware komentuje

Čipová sada vypadá na první pohled docela solidně. Jak první mě napadla zásadní nevýhoda a sice absence podpory dvoukanálového přístupu do paměti. Potom jsem si uvědomil, že nejde o nevýhodu ale záměr. Společnost SiS již v portfoliu má čipovou sadu s obdobnými specifikacemi (jde o model SiS656 o kterém jsme již psali) jako je SiS649 a podporou technologie dual-channel. SiS649 tedy evidentně bude cenově postavena níže a bude jakýmsi levnějším (a ořezanějším) bratříčkem. Pokud si odmyslím výše zmíněné, pak je o velice zajímavou čipovou sadu, která má svým uživatelům co nabídnout.

Rád bych však zdůraznil jednu „drobnost“. Společnost SiS je známá papírovým uváděním čipových sad, jinými slovy čipová sada sice existuje v laboratořích SiS, na webových stránkách si můžete přečíst parametry, ale reálně si základní desku s tímto produktem nekoupíte a musíte čekat – mnohdy i pár měsíců.

Zdroj: SiS
reklama