reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SK Hynix postaví megatovárnu za 106 miliard dolarů

2.4.2021, Jan Vítek, aktualita
SK Hynix postaví megatovárnu za 106 miliard dolarů
Společnost SK Hynix se rozhodla investovat do nového továrního komplexu, který ji dle dostupných informací přijde na 120 bilionů jihokorejských wonů. Projekt již dostal zelenou od jihokorejského ministerstva.
Objem 120 bilionů jihokorejských wonů je v přepočtu 2,358 bilionů korun či přes 106 miliard amerických dolarů, čili jde o cca 40 procent českého hrubého domácího produktu. Společnost SK Hynix je připravena tyto peníze investovat do nové megatovárny či velkého továrního komplexu, který vybuduje pochopitelně v Jižní Koreji. 
 
 
Informuje o tom Yonhap News Agency, dle níž už tento projekt dostal zelenou od jihokorejského ministerstva obchodu. Nejde ovšem ze strany SK Hynix o impulzivní rozhodnutí na základě aktuální situace na trhu, ale o dlouhodobě plánovaný komplex ve městě Jongin, čili asi 50 kilometrů jižně od Soulu. 
 
A co bude schopna továrna za 106 miliard dolarů vyrábět? Počítá se s plochou 4,15 čtverečných kilometrů a kapacitou 800.000 waferů měsíčně. Pro srovnání, TSMC označuje své továrny jako MegaFab v případě, že dosahují kapacity alespoň 25.000 waferů měsíčně, či přesněji jde o počet waferů, které v daném měsíci továrna začne zpracovávat, neboť to už běžně trvá mnohem déle, než jeden měsíc. A v případě, že jde o 100.000 waferů, označuje TSMC takovou továrnu za GigaFab a aktuálně jich provozuje celkem šest. 
 
Čili SK Hynix si staví továrnu, která vydá za osm GigaFab dle škatulek firmy TSMC, čili ve světle toho už vypadá investice 106 miliard dolarů vcelku adekvátně. V továrně se pochopitelně budou vyrábět paměťové čipy (DRAM či NAND Flash) a také jisté paměti příštích generací, přičemž stavět se začne ještě v tomto roce a poprvé se má výroba rozjet v roce 2025. To ale ještě pochopitelně zdaleka nepůjde o plnou kapacitu. 
 
SK Hynix mimochodem kupuje od Intelu jeho NAND Flash divizi za 9 miliard dolarů, což ještě musí schválit příslušné úřady. 


reklama