reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SK hynix uvádí extrémně rychlé paměti LPDDR5T s 9,6Gbps

25.1.2023, Milan Šurkala, aktualita
SK hynix uvádí extrémně rychlé paměti LPDDR5T s 9,6Gbps
Rychlosti pamětí LPDDR5 se velmi rychle zvedají a není to tak dávno, co jsme byli na 6400 Mbps. Pak se to zvedlo na 8500 Mbps a společnost SK hynix nyní boduje ještě rychlejšími čipy s 9600 Mbps. Budoucí mobilní zařízení budou moct být velmi rychlá.
Společnost SK hynix představuje další nové paměťové čipy do rodiny LPDDR5. Zatímco nedávno to byly rychlejší modely LPDDR5X s rychlostí 8500 Mbps, nyní se rychlost opět zvyšuje a dokonce dochází ke změně označení na LPDDR5T (Low Power Double Data Rate 5 Turbo). Turbodmychadlo tu sice nemáme, ale rychlé tyto paměti jsou, to ano. SK hynix totiž hovoří o rychlosti 9,6 Gbps, což předchozí modely s 8,5 Gbps překonává o nemalých 13 %.
 
SK hynix LPDDR5T-9600
 
Paměti LPDDR5T si navzdory velmi vysokým frekvencím uchovávají schopnost pracovat s velmi nízkým napětím a vyžadují pouze 1,01 až 1,12 V stejně jako 8,5Gbps LPDDR5X. Paměti už společnost dodává výrobcům v podobě 16GB "modulů" pro integraci do mobilních zařízení kombinujících více čipů, což stačí na dosažení výsledné rychlosti 76,8 GB/s (na 64bitovém rozhraní). Velkosériová výroba začne v druhé polovině letošního roku 10nm technologií, opět bude využit proces HKMG (High-K Metal Gate).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama