reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SK hynix vyvinul 12vrstvé paměti HBM3 s kapacitou 24 GB

4.5.2023, Milan Šurkala, aktualita
SK hynix vyvinul 12vrstvé paměti HBM3 s kapacitou 24 GB
SK hynix dělá pokroky ve vývoji pamětí HBM3 a představuje nové čipy, které se skládají z 12 vrstev při nezměněné tloušťce. Dosahují navíc o 50 % vyšší kapacity a nyní se mohou pochlubit 24 GB.
Společnost SK hynix je známým výrobcem paměťových čipů a její další novinkou jsou paměti HBM3 s neobvyklou kapacitou 24 GB. Ta o 50 % převyšuje stávající 16GB modely, přičemž toto bylo umožněno navrstvením 12 DRAM čipů na sebe. HBM3 jsou navzdory svému názvu už 4. generací těchto pamětí (tou třetí byly HBM2E) a nové 24GB moduly využívají dvě technologie umožňující dosáhnout tohoto výsledku.
 
SK hynix HBM3 24GB
 
Tou první je MR-MUF (Mass Reflow Molded Underfill), což je metoda spojování čipu pomocí tavení a současného vyplňování mezer vzájemně mezi čipy i čipy a substrátem. TSV (Through Silicon Via) je pak vertikální spojení jednotlivých čipů, které umožnilo dosáhnout velmi vysoké přenosové rychlosti 819 GB/s. SK hynix to přirovnává k přenosu 163 filmů ve Full HD rozlišení za sekundu. Díky TSV se také snížila tloušťka čipu DRAM o výrazných 40 %, takže navzdory většímu počtu vrstev se výška 12vrstvého výsledného čipu v podstatě nezměnila proti původní 16GB variantě s 8 vrstvami. Nové paměti by se měly začít velkosériově vyrábět ještě v tomto pololetí.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama