reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Skylake nabídne především rychlejší GPU, CPU tak moc nezrychlí

24.7.2015, Jan Vítek, aktualita
Skylake nabídne především rychlejší GPU, CPU tak moc nezrychlí
Společnost Intel zanedlouho představí první procesory Skylake, které mají obecně nabídnout především výkonnější integrovaná grafická jádra a výkon těch procesorových naopak příliš nevzroste. Intel se tím snaží reagovat na nové monitory.
Po téměř desetiletí stagnace, kdy desktopovým monitorům vládlo rozlišení Full HD, se nyní začínají více prosazovat nové modely s podstatně více pixely a mezi nimi je asi nejvíce viditelné Ultra HD, které má se svými 3840 x 2160 přesně čtyřikrát více pixelů než Full HD. Vedle toho bychom mohli zmínit ještě WQHD (2560 x 1440), což je zase přesný čtyřnásobek klasického HD (1280 x 720).





Server FanlessTech vypustil do světa několik obrázků z prezentace procesorů Intel, kde se jasně ukazuje, že procesorová jádra budou dle firemních benchmarků rychlejší o 10 až 17 procent v porovnání s předchozí generací, ale grafické jádro bude výkonnější o 16 až 41 procent. Z toho by pak zdaleka nejvíce měly těžit mobilní Skylake-Y. Ale ani desktopové procesory na tom nebudou špatně s 11% nárůstem výkonu CPU a o 28% rychlejšími GPU. Intel si tak dobře uvědomuje, že nové monitory s vysokým rozlišením nutně potřebují výkonnou grafiku, která už pomalu může konkurovat levnějším grafickým kartám od AMD a NVIDIE. To tedy především v případě řady Intel Iris a Iris Pro.





Další slide z prezentace také srovnává Broadwell a Skylake, který má dosáhnout o 10 - 20 % vyššího výkonu při využití jednoho i více jader. To by měl být podobný nárůst, jaký předvedla generace Haswell nahrazující Ivy Bridge nebo Sandy Bridge nastupující za Lynnfield. V případě grafiky půjde především o zvýšení počtu shaderů v nové generaci Intel HD Graphics a Skylake-U také dostanou jádra Iris Pro s pamětí eDRAM. U mobilních počítačů můžeme očekávat opět o něco nižší spotřebu, a tedy delší výdrž na baterii a pak tu je také podpora nových formátů pamětí flash, nové bezdrátové technologie 2x 802.11 ac, Bluetooth 4.1 a WiDi 6.0 a také zabezpečení. Procesory tak budou přímo podporovat eMMC 5.0, SDIO 3.0, SATA 6 Gb/s, PCIe gen 3.0 a USB 3.0, čímž se dále přiblíží k pravým SoC a nebudou pro tato rozhraní potřebovat samostatné kontrolery. Některá jmenovaná rozhraní samozřejmě podporovaly již dříve, ať už přímo, nebo pomocí čipové sady.





Skylake dále zvládnou kódování a dekódování HEVC, připraveny budou pro kamery SkyCam s rozlišením 4K při 30 FPS i známé 3D RealSense, vylepšeno bude audio slibující čistší záznam hlasu, nízké zpoždění vstupu a nižší spotřebu. Připraveno je také nové rozhraní pro dotykové ovládání.

Zdroj: techPowerUp
reklama