reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Skype Translator překládá téměř v reálném čase

17.12.2014, Jan Vítek, aktualita
Skype Translator překládá téměř v reálném čase
Microsoft si připravil Skype Translator Preview, čili funkci pro automatické překládání řeči téměř v reálném čase, díky čemuž budeme moci komunikovat s člověkem mluvícím cizí řečí. Teď už jen záleží na tom, jak dobře to bude fungovat.
Strojové překládání má stále velmi daleko k dokonalosti, což se projevuje různými způsoby, například spamy, v nichž nás Světlana názývá drahým přítelem a nabízí nám ke zhlédnutí připojené několikakilobajtové video. Lze tušit, že kvalita překladu služby Skype Translator nebude o moc lepší, zvláště pak když jde o předběžnou verzi. Ovšem s tím se musí počítat.





Výhodou tedy je, že budeme moci mluvit s někým hovořícím cizí řečí, která se bude přímo v příslušné aplikaci automaticky překládat. Microsoft přitom udává, že jde o další krok v jeho snaze bořit bariéry v audio a video komunikaci, která trvá již více než deset let. Zapojeny jsou tak tři technologie, jedna rozpoznávající lidský hlas pro převod audia do textové podoby a druhá pro samotný překlad. Uživatel tak bude mít pohodlí, ovšem je tu také dvojnásobné riziko pro vznik chyb. Jako poslední se uplatní funkce pro převod textu opět do audia, což naštěstí nebude nedílnou součástí, však si stačí přečíst "titulky". Nejlepší představu o nové funkci Skype si ale uděláme z přiloženého videa.


V úvodní verzi Skype Translator bude podporovat pouze dva jazyky, u nichž umožní převod audia do textu, překlad a následný převod zpět do audia. Ty jsou použity i ve videu, čili jde o angličtinu a španělštinu. Jinak bude služba podporovat 40 jazyků, ale pouze pro překlad psaného textu, ne mluveného slova, ale to se časem zlepší. Služba bude k dispozici ještě do konce tohoto roku, ale v podobě předběžné verze, kterou budeme moci využít pouze na pozvání. Pokud máte zájem, můžete se přihlásit na příslušných stránkách (viz zdroj). K dispozici musíte mít počítač se systémem Windows 8.1, popřípadě Windows 10 Technical Preview.

Microsoft uvádí, že použitá technologie se bude moci od uživatele učit, takže funkčnost Skype Translatoru by se měla časem zlepšovat a přizpůsobovat. Jde třeba o to, aby program rozpoznal typické slovní výstelky (u nás třeba často používané slovo "vlastně) a mohl je ignorovat. Dále jde také o správné rozpoznání různých slov, která v mluvené řeči znějí stejně. Cílem firmy je nabídnout co nejvíce jazyků a umožnit využití této služby na všech používaných platformách.

Zdroj: Microsoft - Skype

reklama